Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Szwajcaria w parę dni – rekomendacje
Przemieszczanie się po Szwajcarii to atrakcja sama w sobie. Dziwnie to brzmi z naszej perspektywy. Bo czy transport może być atrakcyjny? Takie PKP stojące w polu, z opóźnieniami i gadającymi ludźmi...
Apfelstrudel, strudel z jabłkami
Przerwa na apfelstrudel to klasyczny narciarski rytuał. Podaje się go wszędzie tam, gdzie w kuchni można jeszcze znaleźć wyraźny posmak imperium Habsburgów, na terenach byłych Austro-Węgier. W...
Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany
Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Kiedyś przepis był bardziej wymagający, bo kisiel powstawał z owsa. Od kiedy pojawiły się płatki owsiane, danie jest nieco prostsze w...
Mango sticky rice (v)
Mango sticky rice czyli ekspresowa teleportacja do Tajlandii! Bez dalekich podróży, zmiany czasu oraz pakowania skarpet i sandałów. Miseczka egzotycznego słońca żółta od mango, słodyczy i kojącej...
Koreański smażony kalafior
Inspiracja jest oczywista. To roślinna wersja słynnego KFC. I nie mam na myśli flagowego produktu amerykańskiej sieci fast food, ale koreańskiego kurczaka. Słodkiego, tłustego i pikantnego. To danie...
Z wizytą w słoweńskiej restauracji Hiša Franko, czyli jak gotuje Ana Roš?
Ana Roš i jej restauracja Hiša Franko. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych szefowych kuchni na świecie, siódma na liście stu najlepszych szefów kuchni na świecie w prestiżowym konkursie Best Chef...
Szwajcaria: najpiękniejszy piknik w winnicy
O wyprawie do Szwajcarii marzyłam od dawna. Szwajcaria była jednym z ostatnich punktów na mojej „bucket list”. Zakładałam jednak, że kiedyś wybiorę się tam na narty. Tymczasem Madame Edith, wielka...
Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)
Dynia z grzybami to duecik marzeń. Przypomniałam sobie o nim podczas ostatniej wizyty na naszym Podlasiu. Grzybów tu mamy mnóstwo, wystarczy wsadzić nos do lasu, i wyciągnąć po nie rękę. Droga...
Sycylia – miejsca lokalne i obskurne, czyli najlepsze
Zapomnijcie o zadeptanej stopami turystów Taorminie, Syrakuzach i innych oczywistych atrakcjach Sycylii. Poza linijkami rekomendacji przewodników czai się nieoczywisty, zakurzony i przesycony...