Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Szwajcaria: najpiękniejszy piknik w winnicy
O wyprawie do Szwajcarii marzyłam od dawna. Szwajcaria była jednym z ostatnich punktów na mojej „bucket list”. Zakładałam jednak, że kiedyś wybiorę się tam na narty. Tymczasem Madame Edith, wielka...
Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)
Dynia z grzybami to duecik marzeń. Przypomniałam sobie o nim podczas ostatniej wizyty na naszym Podlasiu. Grzybów tu mamy mnóstwo, wystarczy wsadzić nos do lasu, i wyciągnąć po nie rękę. Droga...
Sycylia – miejsca lokalne i obskurne, czyli najlepsze
Zapomnijcie o zadeptanej stopami turystów Taorminie, Syrakuzach i innych oczywistych atrakcjach Sycylii. Poza linijkami rekomendacji przewodników czai się nieoczywisty, zakurzony i przesycony...
Rumuńskie frytki z mamałygi
By zakochać się w Rumunii, wystarczy spróbować mamałygi. Kaszy z kukurydzy z bryndzą i śmietaną. Po rumuńsku - mamaliga cu branza si smantana. To najbardziej popularne i emblematyczne danie kuchni...
Săpânta: tu powstają tradycyjne rumuńskie dywany
Do Săpânty wracam regularnie od lat. To malutka wieś w górach na północy Rumunii. Słynie z Wesołego Cmentarza, osobliwego zabytku wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zwiedzałam go już...
Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi
Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego...
Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek
Ten przepis to świetny pomysł na lekko zwiędnięte warzywa, które zostały gdzieś na dnie lodówki i marnieją w oczach. Zamiast czekać aż dokonają żywota, zróbcie szybko marynatę, wrzućcie do słoika...
Pomysł na niebanalne śniadanie: japońskie jajka na parze (chawanmushi)
Kolejny przepis na zazjatyzowane jaja i pomysł na nieco azjatyczne śniadanie. Były już jajka sadzone prosto z Tajlandii, czas więc udać się do Japonii po zgoła inne doświadczenia kulinarne. Tu...
Okonomiyaki: japońska pizza z patelni (v)
Pierwsze okonomiyaki zjadłam w Tokio. Pamiętam, że wybrałam się sama do baru, w którym zamiast stołów zamontowane były teppanyaki. To płyty grillowe, gładka stal rozgrzana do wysokiej temperatury....