Cobbler ze śliwkami

Najsłodszy początek jesieni jaki można sobie wyobrazić i najprostszy pomysł na szybki deser. Gorące ciasto można podać z lodami, będzie jeszcze bardziej smakowite.

Cobbler ze śliwkami
Cobbler ze śliwkami

Cobbler ze śliwkami

6 porcji, potrzebna będzie forma do tarty 26-28 cm

Farsz
  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do podania: lody waniliowe

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Mieszamy je z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

Ciasto
  • 150 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • starta skórka z połówki cytryny

Mąkę i cukier łączymy z proszkiem do pieczenia, mlekiem, masłem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy składniki. Przygotowane wcześniej śliwki układamy w naczyniu do pieczenia (najlepsza będzie forma do tarty 26-28 cm). Zalewamy je ciastem i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 C. Ciasto po upieczeniu powinno być z wierzchu apetycznie rumiane. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe z lodami.

Reklama DR Prakti 

 

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe.Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest