utworzone przez AKUadmin | maj 1, 2018 | KOREA PŁD, Przewodniki
Korea Południowa jest na mojej liście ulubionych destynacji. Można się zakochać zarówno w jej mieszkańcach, niezwykle serdecznych i entuzjastycznych, jak i obfitującej w ryby i owoce morza kuchni. Oto najciekawsze miejsca...
utworzone przez AKUadmin | maj 1, 2018 | Blog
Przepis na podchmielonego kurczaka prosto z Food Blogger Fest. Za nami jedno z ważniejszych wydarzeń skierowanych do polskiej blogosfery kulinarnej – 21 kwietnia w Agorze odbyła się ósma edycja Food Blogger Fest. Konferencja co roku...
utworzone przez AKUadmin | mar 26, 2018 | Przepisy
Słodkie, kwaśne, ostre i rozgrzewające jednocześnie. Bogate w smaku curry na bazie mleka kokosowego, pasty chili z dodatkiem krewetek i mango. Mango curry z krewetkami (na 3 osoby) 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 liście limonki...
utworzone przez AKUadmin | mar 24, 2018 | Przepisy
Przepis pochodzi z książki Food Pharmacy autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase . Ich „przeciwzapalny dip z kurkumy” jest pastą z samych poprawiających odporność bakteriobójczych składników. Efekt jest zaskakujący –...
utworzone przez AKUadmin | mar 20, 2018 | Przewodniki, SZWECJA
Słynne szwedzkie kiszone śledzie, czyli opowieść o tym, jak zdetonowałam wybuchową śmierdzącą konserwę w sztokholmskim parku. Poleciałam do Sztokholmu spróbować surströmming. Pretekstem do wycieczki był kolejny odcinek „Szkoły gotowania...
utworzone przez AKUadmin | mar 11, 2018 | Przewodniki, SZWECJA
10 adresów, które musicie odwiedzić, jeśli chcecie smacznie zjeść i nie zbankrutować. Trafiłam do Sztokholmu w czasie potężnych opadów śniegu. Zatem w moich wspomnieniach to miasto jest jak z bajki – ciche, białe i nieco...
utworzone przez AKUadmin | lut 24, 2018 | Alpy, Przewodniki, WŁOCHY
Zagniatanie ciasta z widokiem na panoramę Dolomitów. Tak można żyć. Christine Lageder jest zawsze uśmiechnięta, pachnie masłem i ma czym oddychać. Generalnie chce się ją zjeść. Bardziej apetycznej i motywującej do nauki...
utworzone przez AKUadmin | lut 21, 2018 | Alpy, Przewodniki, WŁOCHY
Bolzano i okolice: inne Włochy, idealne na rodzinny urlop. Bolzano (niem. Bozen) to stolica autonomicznego Południowego Tyrolu, najbardziej wysuniętej na północ części Włoch. Położona w otoczonej Dolomitami dolinie, latem bywa upalna....
utworzone przez AKUadmin | lut 12, 2018 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Eleganckie, efektowne i dyskretne – moje sprawdzone warszawskie adresy na odświętne okoliczności. Randki, schadzki i rocznice – często pytacie mnie o radę, gdzie je zorganizować. Szukacie idealnej scenerii romantycznych spotkań, zależy...
utworzone przez AKUadmin | lut 10, 2018 | Alpy, Austria, Przewodniki
Zagłębie mężczyzn, kwitnąca kultura après-ski i niekończąca się impreza. Śniegu i narciarskich tras jest tu tyle, co procentów – dużo! Do doliny Paznaun wraz z całą grupą jeżdżących na nartach dziennikarek zaprosiło mnie Narodowe...
utworzone przez AKUadmin | lut 8, 2018 | Przepisy
Bardzo prosty przepis na bardzo, ale to bardzo sycące knedle prosto z Tyrolu. Wszystkie składniki już macie: wystarczy czerstwe pieczywo i odrobina twardego sera oraz pora. Pierwsze kaspressknödel próbowałam w Południowym Tyrolu....
utworzone przez AKUadmin | lut 6, 2018 | Przepisy
Pierwszy raz zjadłam je na stoku w ośrodku narciarskim See w Austrii. Smakowały jak kluseczki, ale nie byłam pewna, czy nie są to po prostu odsmażane ziemniaki. Pojedyncza porcja była gigantyczna – podano...
utworzone przez AKUadmin | sty 25, 2018 | Przepisy
Moja ulubiona zimowa zupa. Dhal to potrawa niezwykle aromatyczna i zdrowa. Soczewica jest dobrym źródłem roślinnego białka, a imbir i czosnek znane są ze swoich leczniczych właściwości – przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych...
utworzone przez AKUadmin | sty 24, 2018 | Alpy, Austria, Przewodniki
Kaiserschmarrn na śniadanie, käsespätzle na obiad i fondue na kolację. Na sam widok tych kalorii zatykają się żyły, odpinają bajpasy i skacze cholesterol. Pobiłam swój rekord. Po pobieżnym rachunku sumienia dreszcz niepokoju...
utworzone przez AKUadmin | sty 14, 2018 | Przepisy
Wegański, ale za to na grzybach! Prosty przepis na szybki odlot. Kuchcik robi go już nałogowo. Mówi, że jest równie uniwersalny co krem Nivea – można go wykorzystać do wszystkiego. Zjeść na zimno jako drugie...
utworzone przez AKUadmin | sty 11, 2018 | Recenzje
Co wnuczki kochają najbardziej? Miękkie jedzonko! Chlebek bez skórki, kluseczki z masełkiem, a kotleciki zmielone tak, żeby nie można było wyczuć żadnej żyłki. Babcie wiedzą o tym doskonale, dlatego z rozmysłem rozgotowują...
utworzone przez AKUadmin | sty 3, 2018 | Przepisy
Prosty przepis na najzdrowsze warzywo świata – słodkie ziemniaki. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to superżywność (superfoods), pokarm o działaniu prozdrowotnym. Nie bez powodu NASA wybrała je jako główny składnik posiłków...
utworzone przez AKUadmin | gru 28, 2017 | Recenzje
Kucharze znów zaatakowali. Tym razem straszą tiulem: ażurowym czipsem w kratkę. Czy gastronomii znowu grozi ośmieszenie? Wydawało się, że na talerzach było już wszystko. Jadalna ziemia, kłak kiełków w każdej zupie i na każdym...
utworzone przez AKUadmin | gru 12, 2017 | Alpy, Przewodniki, WŁOCHY
Rzućcie wszystko i jedźcie na narty! Południowy Tyrol kusi słońcem, śniegiem i reniferami na stoku. Południowy Tyrol reklamuje się hasłami: „300 dni słońca w roku” oraz „zimowa kraina czarów”. I nie są one wcale...
utworzone przez AKUadmin | gru 8, 2017 | Przepisy
Słodka, a nie gorzka – prosty przepis dla brukselkosceptyków. Omijałam ją do niedawna szerokim łukiem, aż w ręce wpadła mi książka „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” Sophie Manolas, dietetyczki klinicznej, która leczy...
Strona 12 z 20<<<...111213...20...>>>