Przewodnik po włoskiej agroturystyce zimą

Przewodnik po włoskiej agroturystyce zimą

Bolzano i okolice: inne Włochy, idealne na rodzinny urlop. Bolzano (niem. Bozen) to stolica autonomicznego Południowego Tyrolu, najbardziej wysuniętej na północ części Włoch. Położona w otoczonej Dolomitami dolinie, latem bywa upalna. Wakacyjna górska turystyka jest...
Warszawa: 5 romantycznych miejsc na randkę

Warszawa: 5 romantycznych miejsc na randkę

Eleganckie, efektowne i dyskretne – moje sprawdzone warszawskie adresy na odświętne okoliczności. Randki, schadzki i rocznice – często pytacie mnie o radę, gdzie je zorganizować. Szukacie idealnej scenerii romantycznych spotkań, zależy wam na dyskretnej,...
Kaspressknödel – austriackie kule mocy

Kaspressknödel – austriackie kule mocy

Bardzo prosty przepis na bardzo, ale to bardzo sycące knedle prosto z Tyrolu. Wszystkie składniki już macie: wystarczy czerstwe pieczywo i odrobina twardego sera oraz pora. Pierwsze kaspressknödel próbowałam w Południowym Tyrolu. Byliśmy właśnie po niezłej górskiej...
Maluns – złote, ziemniaczane kluseczki

Maluns – złote, ziemniaczane kluseczki

Pierwszy raz zjadłam je na stoku w ośrodku narciarskim See w Austrii. Smakowały jak kluseczki, ale nie byłam pewna, czy nie są to po prostu odsmażane ziemniaki. Pojedyncza porcja była gigantyczna – podano mi cały rondel tego szwajcarskiego, jak się później...
Dhal z czerwonej soczewicy

Dhal z czerwonej soczewicy

Moja ulubiona zimowa zupa. Dhal to potrawa niezwykle aromatyczna i zdrowa. Soczewica jest dobrym źródłem roślinnego białka, a imbir i czosnek znane są ze swoich leczniczych właściwości – przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Dhal wydaje się...
Kuchnia austriacka zimą: najsłynniejsze dania

Kuchnia austriacka zimą: najsłynniejsze dania

Kaiserschmarrn na śniadanie, käsespätzle na obiad i fondue na kolację. Na sam widok tych kalorii zatykają się żyły, odpinają bajpasy i skacze cholesterol. Pobiłam swój rekord. Po pobieżnym rachunku sumienia dreszcz niepokoju przebiegł mi po pośladkach: kaiserschmarrn...
Jarski pasztet Kuchcika

Jarski pasztet Kuchcika

Wegański, ale za to na grzybach! Prosty przepis na szybki odlot. Kuchcik robi go już nałogowo. Mówi, że jest równie uniwersalny co krem Nivea – można go wykorzystać do wszystkiego. Zjeść na zimno jako drugie śniadanie, podsmażyć na obiad i zalać jakimś sosem, a nawet...
U Sióstr – ukraińska kuchnia w babcinym wydaniu

U Sióstr – ukraińska kuchnia w babcinym wydaniu

Co wnuczki kochają najbardziej? Miękkie jedzonko! Chlebek bez skórki, kluseczki z masełkiem, a kotleciki zmielone tak, żeby nie można było wyczuć żadnej żyłki. Babcie wiedzą o tym doskonale, dlatego z rozmysłem rozgotowują warzywka, do wszystkiego dodają śmietanę, a z...
Humus z batatów dla tych, którzy boją się strączków

Humus z batatów dla tych, którzy boją się strączków

Prosty przepis na najzdrowsze warzywo świata – słodkie ziemniaki.   Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to superżywność (superfoods), pokarm o działaniu prozdrowotnym. Nie bez powodu NASA wybrała je jako główny składnik posiłków uczestników przyszłych podróży...
Brukselka pieczona w miodzie

Brukselka pieczona w miodzie

Słodka, a nie gorzka – prosty przepis dla brukselkosceptyków. Omijałam ją do niedawna szerokim łukiem, aż w ręce wpadła mi książka „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” Sophie Manolas, dietetyczki klinicznej, która leczy swoich pacjentów wyłącznie za pomocą...
Pańska 85 – chińska restauracja z meduzami

Pańska 85 – chińska restauracja z meduzami

Meduzę pierwszy raz jadłam w Berlinie. Nowoczesna chińska restauracja Yumcha Heroes w Mitte podawała ją w ciekawy sposób – w formie ceviche na liściu czerwonej kapusty. Więcej o kuchni azjatyckiej w Berlinie w moim przewodniku. Do kolejnego spotkania z meduzą doszło w...
Boker Tov – koszerne śniadanie

Boker Tov – koszerne śniadanie

Co niedziela na tyłach ulicy Chmielnej odbywa się wielkie koszerne śniadanie. Boker Tov w Jewish Community Center to prawdziwa roślinna uczta! O czym należy pamiętać, opuszczając dom w poszukiwaniu niedzielnego śniadania? O tym, żeby zjeść coś przed wyjściem....
Bibimbap koreańskiej szefowej kuchni Woo Soon Deok

Bibimbap koreańskiej szefowej kuchni Woo Soon Deok

Jeden z symboli koreańskiej kuchni. Zbilansowane, zdrowe i smaczne danie, które zrobiło równie dużą karierę na świecie jak kimchi.   Pani Woo Soon Deok od 30 lat robi bibimbap. To danie tak złożone, że faktycznie nie może się znudzić. Składa się z wielu...
W niedzielę w Warszawie nie zjemy w dobrej restauracji

W niedzielę w Warszawie nie zjemy w dobrej restauracji

Otwarte są tylko te nastawione na weekendowego klienta: rodzinę z dziećmi.   Niedziela w Warszawie. Pracownicy gwiazdkowych restauracji Atelier Amaro i Senses odsypiają dyżury w laboratorium fine dining. Od pracy odpoczywają też Nolita, Dyletanci, Bez Gwiazdek,...
Krem z kalarepy Agaty Wojdy

Krem z kalarepy Agaty Wojdy

Bardzo prosty przepis na słodkawą i kojącą zupę z kalarepy i marchewki. Wstyd się przyznać, ale moja niechęć do kalarepy była podyktowana uprzedzeniem czysto klasowym. I to w zasadzie z winy Wojciecha Młynarskiego. To on, ustami zmysłowo mruczącej Hanny Banaszak,...

Pin It on Pinterest