Kolacja i warsztaty z historycznej kuchni tureckiej w Wilanowie

Kolacja i warsztaty z historycznej kuchni tureckiej w Wilanowie

Fascynują mnie kucharze rekonstruktorzy, którzy łączą fach kucharski ze znajomością historii. Dzięki ich pracy można spojrzeć na jedzenie w szerszej i ciekawszej perspektywie. Wydawałoby się, że jest to temat odnoszący się jedynie do przeszłości, ale nic bardziej...
Fizjologia pisania, czyli jak powstają moje teksty

Fizjologia pisania, czyli jak powstają moje teksty

Najbardziej wstydliwe i intymne kulisy pracy, o których pewnie wolelibyście nie wiedzieć. Skończyłam właśnie czytać drugą część książki Agaty Napiórskiej „Jak oni pracują”. To zbiór rozmów z najciekawszymi polskimi twórcami na temat ich pracy – codziennych rytuałów,...
Lutenica – przepis na papryki prosto z Bułgarii (v)

Lutenica – przepis na papryki prosto z Bułgarii (v)

Bułgarskie serce jest z papryki. Miałam okazję się o tym przekonać już przy pierwszym bułgarskim posiłku, który zjadłam w Sofii, stolicy Bułgarii, w bardzo ładnym i nowoczesnym bistro o sekciarskiej nazwie Krąg. Siedziałam przy stole z dwiema dziennikarkami: Ivą i...
Crni rižot: czarne risotto z kalmarami

Crni rižot: czarne risotto z kalmarami

Mała rybacka wioska zanurzona w turkusie Adriatyku. Fažana co roku przyciąga sympatyków byłego przywódcy Jugosławii, towarzysza Josipa Broza-Tito, na kilkudniowy festiwal poświęcony jego pamięci. Pamiątek po byłym dyktatorze jest mnóstwo, szczególnie na sąsiadującej z...
Wrocław: moje ulubione miejsca

Wrocław: moje ulubione miejsca

Wrocław, uważany dotąd za wegańską stolicę Polski, zmierza w kierunku bistronomii. Ubyło lokali z kuchnią roślinną, przybyło nowoczesnych i bezpretensjonalnych restauracji.  Z wrocławskiego krajobrazu zniknęły kultowe wręcz i znane w całej Polsce lokale z kuchnią...
Neapol: moje ulubione miejsca

Neapol: moje ulubione miejsca

Makarony z pieczonym bakłażanem czy smażone słodkie i chrupiące owoce morza. Neapol to nie tylko pizza! Do Neapolu wracam regularnie. To jedno z moich ulubionych miast na świecie obok Bukaresztu i Belgradu. Czy mają coś ze sobą wspólnego? Łączy je chaos, kurz i brud...
Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

Odpowiedź jest trudna, bo Neapol to jedna wielka pizzeria. Pizzę zjemy na niemal każdej ulicy, są jednak legendarne adresy, pod które warto się udać. Neapolitańska pizza ma nieregularny kształt, spieczony i rustykalny rant oraz elastyczny, ciągnący się cienki środek....
Archimagirus: pierwszy taki konkurs w Polsce

Archimagirus: pierwszy taki konkurs w Polsce

Na zamek w Gniewie zjechali się najlepsi szefowie kuchni i cukiernicy z całego kraju. W trakcie konkursu wydano prawie pięćset talerzy. Królował na nich łosoś. Byłam tam i wszystkiego spróbowałam. Zamek Gniew to potężna gotycka twierdza wybudowana przez Zakon...
Makaron orzo z nowalijkami

Makaron orzo z nowalijkami

Szparagi, bób i feta w inspirowanym grecką kuchnią prostym makaronie orzo. Albo ryż albo makaron – myślałam do tej pory. Tymczasem orzo to coś, co łączy oba te produkty w sposób wyśmienity. Jest to makaron do złudzenia przypominający kształtem ryż. Dość drobny,...
Warszawa: moje ulubione miejsca

Warszawa: moje ulubione miejsca

Przewodnik kulinarny nie tylko dla turystów. Podpowiadam, gdzie zjeść najlepsze śniadanie, obiad i deser. Zdradzam moje ulubione adresy. Pracuję w kulinarnej zegarynce. Czas pracy mam nielimitowany, zlecenia trafiają się o każdej porze dnia i nocy. Znajomi i...
Przepis z Sycylii: zupa z bobu i kopru włoskiego

Przepis z Sycylii: zupa z bobu i kopru włoskiego

Kremowa, łagodna, o orzechowym posmaku – zupa z suszonego bobu i kopru włoskiego z dodatkiem oliwy. Odkryłam ją podczas naszej ostatniej sycylijskiej wyprawy, o której możecie przeczytać TUTAJ. Kuchnia włoska nie kojarzyła mi się do tej pory jakoś przesadnie ze...
Himalayan Yeti: prawdziwa kuchnia nepalska w Warszawie

Himalayan Yeti: prawdziwa kuchnia nepalska w Warszawie

Człowiek albo małpa, a może coś pomiędzy. Nie wiadomo. Yeti wciąż jest obiektem intensywnych badań kryptozoologii, pseudonauki analizującej mity i legendy dotyczące kryptozwierząt. Jak twierdzą niektórzy, człowiek śniegu pojawia się i znika na odludnych terenach...
Prezentownik dla pijących (kawę i herbatę)

Prezentownik dla pijących (kawę i herbatę)

Najlepsze kawy i herbaty oraz multum akcesoriów do ich parzenia. Wpadajcie do CoffeeDesk na ciacho i przedświąteczne zakupy. Muminki czekają.  Skręca mi brzuch na myśl, że piłam kiedyś kawę rozpuszczalską. Zalewałam ją mlekiem i wypijałam jeszcze na czczo. To było w...
Koreańskie jedzenie podbija Warszawę

Koreańskie jedzenie podbija Warszawę

W stołecznych sklepach można już dostać koreańskie kopytka, suszony makaron z batatów czy wiele rodzajów suszonych wodorostów. Dla każdego wielbiciela kultury koreańskiej takie wydarzenia jak Korean Film Festival to nie lada gradka. Właśnie zakończyła się czwarta...
Belgrad: przewodnik kulinarny po kuchni bałkańskiej

Belgrad: przewodnik kulinarny po kuchni bałkańskiej

Jak pachnie stolica Serbii? Grillowanym mięsem i testosteronem z siłowni. Wsiąkłam w Belgrad jak wcześniej w Bukareszt. Ślubu co prawda z tym miastem nie wezmę, bo musiałabym się wcześniej rozwieść nie tylko z Kuchcikiem, lecz także ze stolicą Rumunii, ale jest...
Edamame Vegan Sushi – wegańskie sushi na fioletowym ryżu

Edamame Vegan Sushi – wegańskie sushi na fioletowym ryżu

California maki, futomaki oraz nigiri tylko z roślin. Takiej cukinii w tempurze zawiniętej w kosmicznie zdrowy ryż jeszcze nie jadłam. To było trzy lata temu, kiedy Szczęśliwa Krowa uznała wegańskie sushi podawane w Edamame za najlepsze, jakie kiedykolwiek jadła. Eric...

Pin It on Pinterest