utworzone przez AKUadmin | cze 11, 2020 | Przepisy
Congee to kwintesencja równowagi. Jeśli czujecie, że Wasze ciało jej potrzebuje, zmagacie się z kłopotami żołądkowymi, męczy Was niestrawność, to danie dla Was. Polecam congee szczególnie na śniadanie. Rozgrzewa ciało po śnie i syci...
utworzone przez AKUadmin | cze 2, 2020 | KOREA PŁD, Przewodniki
Temple stay to coraz popularniejsza forma turystyki w Korei. Skorzystałam z niej podczas pobytu na Jeju – mieszkałam, modliłam się i jadłam razem z buddyjskimi mnichami. W Korei Południowej znajduje się około 200 miejsc...
utworzone przez AKUadmin | maj 31, 2020 | KOREA PŁD, Przewodniki
Ile lodówek ma koreańska Kowalska? Przynajmniej kilka. Jedną główną, a pozostałe do przechowywania kimchi, które nie dość, że jest zdrowe to jeszcze leczy kaca. Mam koreańską łączniczkę. Nazywa się Yeunsu, jest o połowę niższa ode...
utworzone przez AKUadmin | maj 25, 2020 | Przepisy
Piękne i smaczne. Kwiaty cukinii. Zerwijcie ich trochę i pędźcie do kuchni. Oto dwa proste przepisy. Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii 6/8 porcji, czas przygotowania: ok 2 godzin Ciasto: 250 g mąki 170 g zimnego masła 60 g wody 1 łyżeczka...
utworzone przez AKUadmin | kwi 26, 2020 | Przepisy
Odkąd Stary co drugi dzień piecze chleb – mamy w domu suchary. Zbierają się piętki i niedojedzone kromeczki. Chowam je skrzętnie do płóciennego woreczka, a potem przerabiam na różne dania. Nie potrafię wyrzucić chleba....
utworzone przez AKUadmin | kwi 14, 2020 | Blog
Tęsknicie za azjatyckimi potrawami, których smak zachwycił Was podczas egzotycznych podróży? A może trafiliście na ciekawy przepis zawierający nietypowe składniki? Dziś nawet najbardziej orientalne danie można przygotować we własnej kuchni....
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2020 | Blog
Zapomnijcie o kolejkach w supermarketach i zwykłej przemysłowej białej mące. W Polsce działa jeszcze trochę małych rodzinnych młynów, które sprzedają wysokiej jakości mąkę przez internet. Sporo z nich mieli ekologiczne ziarna tradycyjnymi...
utworzone przez AKUadmin | kwi 4, 2020 | Przepisy
Zwykła biała fasola, a tyle możliwości. Świetnie wypada jako dodatek, ale jest na tyle atrakcyjna, że powinna stanowić główny składnik potraw. Oto bardzo proste i tanie przepisy, które powstały w czasie kwarantanny na bazie zaledwie...
utworzone przez AKUadmin | mar 4, 2020 | Alpy, Austria, Przewodniki
Trudno wyobrazić sobie lepszą narciarską destynację od tego tyrolskiego miasteczka. Jego dzieje nierozerwalnie wiążą się z historią turystyki narciarskiej, a za jej początek uznaje się 1895 rok. W Kitzbühel otwarto pierwszą na świecie...
utworzone przez AKUadmin | lut 19, 2020 | Blog
Fascynują mnie kucharze rekonstruktorzy, którzy łączą fach kucharski ze znajomością historii. Dzięki ich pracy można spojrzeć na jedzenie w szerszej i ciekawszej perspektywie. Wydawałoby się, że jest to temat odnoszący się jedynie...
utworzone przez AKUadmin | lis 29, 2019 | Blog
Najbardziej wstydliwe i intymne kulisy pracy, o których pewnie wolelibyście nie wiedzieć. Skończyłam właśnie czytać drugą część książki Agaty Napiórskiej „Jak oni pracują”. To zbiór rozmów z najciekawszymi polskimi twórcami na temat...
utworzone przez AKUadmin | paź 16, 2019 | Przepisy
Bułgarskie serce jest z papryki. Miałam okazję się o tym przekonać już przy pierwszym bułgarskim posiłku, który zjadłam w Sofii, stolicy Bułgarii, w bardzo ładnym i nowoczesnym bistro o sekciarskiej nazwie Krąg. Siedziałam przy stole...
utworzone przez AKUadmin | wrz 30, 2019 | Przepisy
Mała rybacka wioska zanurzona w turkusie Adriatyku. Fažana co roku przyciąga sympatyków byłego przywódcy Jugosławii, towarzysza Josipa Broza-Tito, na kilkudniowy festiwal poświęcony jego pamięci. Pamiątek po byłym dyktatorze jest mnóstwo,...
utworzone przez AKUadmin | wrz 2, 2019 | POLSKA, Przewodniki
Wrocław, uważany dotąd za wegańską stolicę Polski, zmierza w kierunku bistronomii. Ubyło lokali z kuchnią roślinną, przybyło nowoczesnych i bezpretensjonalnych restauracji. Z wrocławskiego krajobrazu zniknęły kultowe wręcz i znane...
utworzone przez AKUadmin | sie 15, 2019 | Przewodniki, WŁOCHY
Makarony z pieczonym bakłażanem czy smażone słodkie i chrupiące owoce morza. Neapol to nie tylko pizza! Do Neapolu wracam regularnie. To jedno z moich ulubionych miast na świecie obok Bukaresztu i Belgradu....
utworzone przez AKUadmin | sie 6, 2019 | Przewodniki, WŁOCHY
Odpowiedź jest trudna, bo Neapol to jedna wielka pizzeria. Pizzę zjemy na niemal każdej ulicy, są jednak legendarne adresy, pod które warto się udać. Neapolitańska pizza ma nieregularny kształt, spieczony i rustykalny rant...
utworzone przez AKUadmin | lip 22, 2019 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Trwa sezon na jagodzianki. Oto 5 adresów pachnących maślaną kruszonką, drożdżowym ciastem i słodyczą jagód. Napisanie tego tekstu kosztowało mnie parę sczerniałych zębów i przynajmniej jedną fałdę na brzuchu. Mam nadzieję, że na niej się skończy sezon na jagody, bo...
utworzone przez AKUadmin | lip 17, 2019 | Blog
Na zamek w Gniewie zjechali się najlepsi szefowie kuchni i cukiernicy z całego kraju. W trakcie konkursu wydano prawie pięćset talerzy. Królował na nich łosoś. Byłam tam i wszystkiego spróbowałam. Zamek Gniew to potężna gotycka...
utworzone przez AKUadmin | cze 9, 2019 | Przepisy
Szparagi, bób i feta w inspirowanym grecką kuchnią prostym makaronie orzo. Albo ryż albo makaron – myślałam do tej pory. Tymczasem orzo to coś, co łączy oba te produkty w sposób wyśmienity. Jest to makaron...
utworzone przez AKUadmin | sty 28, 2019 | Recenzje
W centrum hipsterstwa, przy placu Zbawiciela, konsumuje się dary natury. Można wypić kawę z żołędzi, zjeść babkę ziemniaczaną i zaciągnąć się rumiankiem. Jaglane jabłuszko. Tak nazywa się moje ulubione śniadanie. To delikatna, ugotowana...
Strona 10 z 20<<<...91011...20...>>>