utworzone przez AKUadmin | mar 4, 2020 | Alpy, Austria, Przewodniki
Trudno wyobrazić sobie lepszą narciarską destynację od tego tyrolskiego miasteczka. Jego dzieje nierozerwalnie wiążą się z historią turystyki narciarskiej, a za jej początek uznaje się 1895 rok. W Kitzbühel otwarto pierwszą na świecie szkółkę narciarską. To tu...
utworzone przez AKUadmin | lut 19, 2020 | Blog
Fascynują mnie kucharze rekonstruktorzy, którzy łączą fach kucharski ze znajomością historii. Dzięki ich pracy można spojrzeć na jedzenie w szerszej i ciekawszej perspektywie. Wydawałoby się, że jest to temat odnoszący się jedynie do przeszłości, ale nic bardziej...
utworzone przez AKUadmin | lis 29, 2019 | Blog
Najbardziej wstydliwe i intymne kulisy pracy, o których pewnie wolelibyście nie wiedzieć. Skończyłam właśnie czytać drugą część książki Agaty Napiórskiej „Jak oni pracują”. To zbiór rozmów z najciekawszymi polskimi twórcami na temat ich pracy – codziennych rytuałów,...
utworzone przez AKUadmin | paź 16, 2019 | Przepisy
Bułgarskie serce jest z papryki. Miałam okazję się o tym przekonać już przy pierwszym bułgarskim posiłku, który zjadłam w Sofii, stolicy Bułgarii, w bardzo ładnym i nowoczesnym bistro o sekciarskiej nazwie Krąg. Siedziałam przy stole z dwiema dziennikarkami: Ivą i...
utworzone przez AKUadmin | wrz 30, 2019 | Przepisy
Mała rybacka wioska zanurzona w turkusie Adriatyku. Fažana co roku przyciąga sympatyków byłego przywódcy Jugosławii, towarzysza Josipa Broza-Tito, na kilkudniowy festiwal poświęcony jego pamięci. Pamiątek po byłym dyktatorze jest mnóstwo, szczególnie na sąsiadującej z...
utworzone przez AKUadmin | wrz 2, 2019 | POLSKA, Przewodniki
Wrocław, uważany dotąd za wegańską stolicę Polski, zmierza w kierunku bistronomii. Ubyło lokali z kuchnią roślinną, przybyło nowoczesnych i bezpretensjonalnych restauracji. Z wrocławskiego krajobrazu zniknęły kultowe wręcz i znane w całej Polsce lokale z kuchnią...
utworzone przez AKUadmin | sie 15, 2019 | Przewodniki, WŁOCHY
Makarony z pieczonym bakłażanem czy smażone słodkie i chrupiące owoce morza. Neapol to nie tylko pizza! Do Neapolu wracam regularnie. To jedno z moich ulubionych miast na świecie obok Bukaresztu i Belgradu. Czy mają coś ze sobą wspólnego? Łączy je chaos, kurz i brud...
utworzone przez AKUadmin | sie 6, 2019 | Przewodniki, WŁOCHY
Odpowiedź jest trudna, bo Neapol to jedna wielka pizzeria. Pizzę zjemy na niemal każdej ulicy, są jednak legendarne adresy, pod które warto się udać. Neapolitańska pizza ma nieregularny kształt, spieczony i rustykalny rant oraz elastyczny, ciągnący się cienki środek....
utworzone przez AKUadmin | lip 22, 2019 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Trwa sezon na jagodzianki. Oto 5 adresów pachnących maślaną kruszonką, drożdżowym ciastem i słodyczą jagód. Napisanie tego tekstu kosztowało mnie parę sczerniałych zębów i przynajmniej jedną fałdę na brzuchu. Mam nadzieję, że na niej się skończy sezon na jagody, bo...
utworzone przez AKUadmin | lip 17, 2019 | Blog
Na zamek w Gniewie zjechali się najlepsi szefowie kuchni i cukiernicy z całego kraju. W trakcie konkursu wydano prawie pięćset talerzy. Królował na nich łosoś. Byłam tam i wszystkiego spróbowałam. Zamek Gniew to potężna gotycka twierdza wybudowana przez Zakon...
utworzone przez AKUadmin | cze 9, 2019 | Przepisy
Szparagi, bób i feta w inspirowanym grecką kuchnią prostym makaronie orzo. Albo ryż albo makaron – myślałam do tej pory. Tymczasem orzo to coś, co łączy oba te produkty w sposób wyśmienity. Jest to makaron do złudzenia przypominający kształtem ryż. Dość drobny,...
utworzone przez AKUadmin | lut 25, 2019 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Przewodnik kulinarny nie tylko dla turystów. Podpowiadam, gdzie zjeść najlepsze śniadanie, obiad i deser. Zdradzam moje ulubione adresy. Pracuję w kulinarnej zegarynce. Czas pracy mam nielimitowany, zlecenia trafiają się o każdej porze dnia i nocy. Znajomi i...
utworzone przez AKUadmin | sty 28, 2019 | Recenzje
W centrum hipsterstwa, przy placu Zbawiciela, konsumuje się dary natury. Można wypić kawę z żołędzi, zjeść babkę ziemniaczaną i zaciągnąć się rumiankiem. Jaglane jabłuszko. Tak nazywa się moje ulubione śniadanie. To delikatna, ugotowana na mleku sojowym, doprawiona...
utworzone przez AKUadmin | sty 22, 2019 | Przepisy
Kremowa, łagodna, o orzechowym posmaku – zupa z suszonego bobu i kopru włoskiego z dodatkiem oliwy. Odkryłam ją podczas naszej ostatniej sycylijskiej wyprawy, o której możecie przeczytać TUTAJ. Kuchnia włoska nie kojarzyła mi się do tej pory jakoś przesadnie ze...
utworzone przez AKUadmin | gru 19, 2018 | Alpy, Przewodniki, WŁOCHY
Szczyt na wysokości 2275 metrów, 116 kilometrów najdłuższych i najbardziej stromych we Włoszech tras i 31 wyciągów. Narciarski raj! Kronplatz: jeden z najnowocześniejszych i najbardziej znanych ośrodków narciarskich na świecie. Oszołamia nieskończonością możliwości. Z...
utworzone przez AKUadmin | gru 15, 2018 | Recenzje
Człowiek albo małpa, a może coś pomiędzy. Nie wiadomo. Yeti wciąż jest obiektem intensywnych badań kryptozoologii, pseudonauki analizującej mity i legendy dotyczące kryptozwierząt. Jak twierdzą niektórzy, człowiek śniegu pojawia się i znika na odludnych terenach...
utworzone przez AKUadmin | gru 10, 2018 | Blog
Najlepsze kawy i herbaty oraz multum akcesoriów do ich parzenia. Wpadajcie do CoffeeDesk na ciacho i przedświąteczne zakupy. Muminki czekają. Skręca mi brzuch na myśl, że piłam kiedyś kawę rozpuszczalską. Zalewałam ją mlekiem i wypijałam jeszcze na czczo. To było w...
utworzone przez AKUadmin | lis 5, 2018 | Blog
W stołecznych sklepach można już dostać koreańskie kopytka, suszony makaron z batatów czy wiele rodzajów suszonych wodorostów. Dla każdego wielbiciela kultury koreańskiej takie wydarzenia jak Korean Film Festival to nie lada gradka. Właśnie zakończyła się czwarta...
utworzone przez AKUadmin | paź 30, 2018 | Przewodniki, Serbia
Jak pachnie stolica Serbii? Grillowanym mięsem i testosteronem z siłowni. Wsiąkłam w Belgrad jak wcześniej w Bukareszt. Ślubu co prawda z tym miastem nie wezmę, bo musiałabym się wcześniej rozwieść nie tylko z Kuchcikiem, lecz także ze stolicą Rumunii, ale jest...
utworzone przez AKUadmin | paź 21, 2018 | Recenzje
California maki, futomaki oraz nigiri tylko z roślin. Takiej cukinii w tempurze zawiniętej w kosmicznie zdrowy ryż jeszcze nie jadłam. To było trzy lata temu, kiedy Szczęśliwa Krowa uznała wegańskie sushi podawane w Edamame za najlepsze, jakie kiedykolwiek jadła. Eric...
Strona 10 z 20<<<...91011...20...>>>