utworzone przez AKUadmin | lip 9, 2020 | Przepisy
Idealne danie na lato. Sycący bób, makaron i pesto z liści rzodkiewki. To ostatnie jest wręcz neonowo zielone, pachnie łąką i smakuje jak połączenie chrzanu z rukolą. Słowem: ma charakter! Liście rzodkiewki? Tak! Nie wyrzucajcie...
utworzone przez AKUadmin | cze 24, 2020 | Przepisy
Bułkę z bananem jadł już Adam Małysz. Nikt nie zrobił dla tego połączenia węglowodanów więcej niż nasz zasłużony skoczek. Nie mam zamiaru z nim konkurować, ale dodam do tego połączenia coś, co wypięłoby go z butów....
utworzone przez AKUadmin | cze 22, 2020 | Przepisy
O walorach kalarepki pisałam już we wcześniejszym przepisie na słoneczny krem z kalarepki. Kalarepa w sezonie, kiedy jest świeża, seledynowo-zielona, jest kusząco wiosenna. Można ją chrupać na surowo, wmieszać w kolorową...
utworzone przez AKUadmin | cze 20, 2020 | Blog, KOREA PŁD, Przewodniki
Wycisz się, uspokój i oczyść umysł. Skup się na oddechu i uwolnij myśli. Bądź tu i teraz. Do kuchni czcigodnej Jeong Kwan prowadzi długa droga. Najpierw wpadniesz w objęcia soczystej zieleni, do której lepi się gęsta mgła....
utworzone przez AKUadmin | cze 17, 2020 | Przepisy
Zaczął się sezon na krem z kalarepki! Ta zielona przysadzista bulwa z rodziny kapustnych to prawdziwa krynica zdrowia. Podobnie jak cała jej rodzina tak i kalarepka może się pochwalić antyrakowym działaniem. Ma też sporo...
utworzone przez AKUadmin | cze 11, 2020 | Przepisy
Congee to kwintesencja równowagi. Jeśli czujecie, że Wasze ciało jej potrzebuje, zmagacie się z kłopotami żołądkowymi, męczy Was niestrawność, to danie dla Was. Polecam congee szczególnie na śniadanie. Rozgrzewa ciało po śnie i syci...
utworzone przez AKUadmin | cze 2, 2020 | KOREA PŁD, Przewodniki
Temple stay to coraz popularniejsza forma turystyki w Korei. Skorzystałam z niej podczas pobytu na Jeju – mieszkałam, modliłam się i jadłam razem z buddyjskimi mnichami. W Korei Południowej znajduje się około 200 miejsc...
utworzone przez AKUadmin | maj 31, 2020 | KOREA PŁD, Przewodniki
Ile lodówek ma koreańska Kowalska? Przynajmniej kilka. Jedną główną, a pozostałe do przechowywania kimchi, które nie dość, że jest zdrowe to jeszcze leczy kaca. Mam koreańską łączniczkę. Nazywa się Yeunsu, jest o połowę niższa ode...
utworzone przez AKUadmin | maj 25, 2020 | Przepisy
Piękne i smaczne. Kwiaty cukinii. Zerwijcie ich trochę i pędźcie do kuchni. Oto dwa proste przepisy. Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii 6/8 porcji, czas przygotowania: ok 2 godzin Ciasto: 250 g mąki 170 g zimnego masła 60 g wody 1 łyżeczka...
utworzone przez AKUadmin | kwi 26, 2020 | Przepisy
Odkąd Stary co drugi dzień piecze chleb – mamy w domu suchary. Zbierają się piętki i niedojedzone kromeczki. Chowam je skrzętnie do płóciennego woreczka, a potem przerabiam na różne dania. Nie potrafię wyrzucić chleba....
utworzone przez AKUadmin | kwi 14, 2020 | Blog
Tęsknicie za azjatyckimi potrawami, których smak zachwycił Was podczas egzotycznych podróży? A może trafiliście na ciekawy przepis zawierający nietypowe składniki? Dziś nawet najbardziej orientalne danie można przygotować we własnej kuchni....
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2020 | Blog
Zapomnijcie o kolejkach w supermarketach i zwykłej przemysłowej białej mące. W Polsce działa jeszcze trochę małych rodzinnych młynów, które sprzedają wysokiej jakości mąkę przez internet. Sporo z nich mieli ekologiczne ziarna tradycyjnymi...
utworzone przez AKUadmin | kwi 4, 2020 | Przepisy
Zwykła biała fasola, a tyle możliwości. Świetnie wypada jako dodatek, ale jest na tyle atrakcyjna, że powinna stanowić główny składnik potraw. Oto bardzo proste i tanie przepisy, które powstały w czasie kwarantanny na bazie zaledwie...
utworzone przez AKUadmin | mar 4, 2020 | Alpy, Austria, Przewodniki
Trudno wyobrazić sobie lepszą narciarską destynację od tego tyrolskiego miasteczka. Jego dzieje nierozerwalnie wiążą się z historią turystyki narciarskiej, a za jej początek uznaje się 1895 rok. W Kitzbühel otwarto pierwszą na świecie...
utworzone przez AKUadmin | lut 19, 2020 | Blog
Fascynują mnie kucharze rekonstruktorzy, którzy łączą fach kucharski ze znajomością historii. Dzięki ich pracy można spojrzeć na jedzenie w szerszej i ciekawszej perspektywie. Wydawałoby się, że jest to temat odnoszący się jedynie...
utworzone przez AKUadmin | lis 29, 2019 | Blog
Najbardziej wstydliwe i intymne kulisy pracy, o których pewnie wolelibyście nie wiedzieć. Skończyłam właśnie czytać drugą część książki Agaty Napiórskiej „Jak oni pracują”. To zbiór rozmów z najciekawszymi polskimi twórcami na temat...
utworzone przez AKUadmin | paź 16, 2019 | Przepisy
Bułgarskie serce jest z papryki. Miałam okazję się o tym przekonać już przy pierwszym bułgarskim posiłku, który zjadłam w Sofii, stolicy Bułgarii, w bardzo ładnym i nowoczesnym bistro o sekciarskiej nazwie Krąg. Siedziałam przy stole...
utworzone przez AKUadmin | wrz 30, 2019 | Przepisy
Mała rybacka wioska zanurzona w turkusie Adriatyku. Fažana co roku przyciąga sympatyków byłego przywódcy Jugosławii, towarzysza Josipa Broza-Tito, na kilkudniowy festiwal poświęcony jego pamięci. Pamiątek po byłym dyktatorze jest mnóstwo,...
utworzone przez AKUadmin | wrz 2, 2019 | POLSKA, Przewodniki
Wrocław, uważany dotąd za wegańską stolicę Polski, zmierza w kierunku bistronomii. Ubyło lokali z kuchnią roślinną, przybyło nowoczesnych i bezpretensjonalnych restauracji. Z wrocławskiego krajobrazu zniknęły kultowe wręcz i znane...
utworzone przez AKUadmin | sie 15, 2019 | Przewodniki, WŁOCHY
Makarony z pieczonym bakłażanem czy smażone słodkie i chrupiące owoce morza. Neapol to nie tylko pizza! Do Neapolu wracam regularnie. To jedno z moich ulubionych miast na świecie obok Bukaresztu i Belgradu....
Strona 10 z 20<<<...91011...20...>>>