Bób z makaronem i pesto z liści rzodkiewki (v)

Bób z makaronem i pesto z liści rzodkiewki (v)

Idealne danie na lato. Sycący bób, makaron i pesto z liści rzodkiewki. To ostatnie jest wręcz neonowo zielone, pachnie łąką i smakuje jak połączenie chrzanu z rukolą. Słowem: ma charakter! Liście rzodkiewki? Tak! Nie wyrzucajcie...
Kanapka z miso i masłem orzechowym (v)

Kanapka z miso i masłem orzechowym (v)

Bułkę z bananem jadł już Adam Małysz. Nikt nie zrobił dla tego połączenia węglowodanów więcej niż nasz zasłużony skoczek. Nie mam zamiaru z nim konkurować, ale dodam do tego połączenia coś, co wypięłoby go z butów....
Zupa ogórkowa z liści kalarepy (v)

Zupa ogórkowa z liści kalarepy (v)

O walorach kalarepki pisałam już we wcześniejszym przepisie na słoneczny krem z kalarepki. Kalarepa w sezonie, kiedy jest świeża, seledynowo-zielona, jest kusząco wiosenna. Można ją chrupać na surowo, wmieszać w kolorową...
Wiosenny krem z kalarepki (v)

Wiosenny krem z kalarepki (v)

Zaczął się sezon na krem z kalarepki! Ta zielona przysadzista bulwa z rodziny kapustnych to prawdziwa krynica zdrowia. Podobnie jak cała jej rodzina tak i kalarepka może się pochwalić antyrakowym działaniem. Ma też sporo...
Congee na słodko (v)

Congee na słodko (v)

Congee to kwintesencja równowagi. Jeśli czujecie, że Wasze ciało jej potrzebuje, zmagacie się z kłopotami żołądkowymi, męczy Was niestrawność, to danie dla Was. Polecam congee szczególnie na śniadanie. Rozgrzewa ciało po śnie i syci...
2 proste przepisy na kwiaty cukinii

2 proste przepisy na kwiaty cukinii

Piękne i smaczne. Kwiaty cukinii. Zerwijcie ich trochę i pędźcie do kuchni. Oto dwa proste przepisy. Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii 6/8 porcji, czas przygotowania: ok 2 godzin Ciasto: 250 g mąki 170 g zimnego masła 60 g wody 1 łyżeczka...
2 przepisy na suchary: na słono i słodko

2 przepisy na suchary: na słono i słodko

Odkąd Stary co drugi dzień piecze chleb – mamy w domu suchary. Zbierają się piętki i niedojedzone kromeczki. Chowam je skrzętnie do płóciennego woreczka, a potem przerabiam na różne dania. Nie potrafię wyrzucić chleba....
Zakupy online: sklepy z azjatyckimi składnikami

Zakupy online: sklepy z azjatyckimi składnikami

Tęsknicie za azjatyckimi potrawami, których smak zachwycił Was podczas egzotycznych podróży? A może trafiliście na ciekawy przepis zawierający nietypowe składniki? Dziś nawet najbardziej orientalne danie można przygotować we własnej kuchni....
Zakupy online: gdzie kupić dobrą mąkę?

Zakupy online: gdzie kupić dobrą mąkę?

Zapomnijcie o kolejkach w supermarketach i zwykłej przemysłowej białej mące. W Polsce działa jeszcze trochę małych rodzinnych młynów, które sprzedają wysokiej jakości mąkę przez internet. Sporo z nich mieli ekologiczne ziarna tradycyjnymi...
Fasola: 4 proste, tanie i pyszne przepisy!

Fasola: 4 proste, tanie i pyszne przepisy!

Zwykła biała fasola, a tyle możliwości. Świetnie wypada jako dodatek, ale jest na tyle atrakcyjna, że powinna stanowić główny składnik potraw. Oto bardzo proste i tanie przepisy, które powstały w czasie kwarantanny na bazie zaledwie...
Fizjologia pisania, czyli jak powstają moje teksty

Fizjologia pisania, czyli jak powstają moje teksty

Najbardziej wstydliwe i intymne kulisy pracy, o których pewnie wolelibyście nie wiedzieć. Skończyłam właśnie czytać drugą część książki Agaty Napiórskiej „Jak oni pracują”. To zbiór rozmów z najciekawszymi polskimi twórcami na temat...
Lutenica – przepis na papryki prosto z Bułgarii (v)

Lutenica – przepis na papryki prosto z Bułgarii (v)

Bułgarskie serce jest z papryki. Miałam okazję się o tym przekonać już przy pierwszym bułgarskim posiłku, który zjadłam w Sofii, stolicy Bułgarii, w bardzo ładnym i nowoczesnym bistro o sekciarskiej nazwie Krąg. Siedziałam przy stole...
Crni rižot: czarne risotto z kalmarami

Crni rižot: czarne risotto z kalmarami

Mała rybacka wioska zanurzona w turkusie Adriatyku. Fažana co roku przyciąga sympatyków byłego przywódcy Jugosławii, towarzysza Josipa Broza-Tito, na kilkudniowy festiwal poświęcony jego pamięci. Pamiątek po byłym dyktatorze jest mnóstwo,...
Wrocław: moje ulubione miejsca

Wrocław: moje ulubione miejsca

Wrocław, uważany dotąd za wegańską stolicę Polski, zmierza w kierunku bistronomii. Ubyło lokali z kuchnią roślinną, przybyło nowoczesnych i bezpretensjonalnych restauracji.  Z wrocławskiego krajobrazu zniknęły kultowe wręcz i znane...
Neapol: moje ulubione miejsca

Neapol: moje ulubione miejsca

Makarony z pieczonym bakłażanem czy smażone słodkie i chrupiące owoce morza. Neapol to nie tylko pizza! Do Neapolu wracam regularnie. To jedno z moich ulubionych miast na świecie obok Bukaresztu i Belgradu....

Pin It on Pinterest