Jarski pasztet Kuchcika

Wegański, ale za to na grzybach! Prosty przepis na szybki odlot.

Kuchcik robi go już nałogowo. Mówi, że jest równie uniwersalny co krem Nivea – można go wykorzystać do wszystkiego. Zjeść na zimno jako drugie śniadanie, podsmażyć na obiad i zalać jakimś sosem, a nawet poszarpać nad zlewem z kapką ketchupu, tak jak to lubią robić faceci. Bez zbędnych ceregieli, serwetek i porcelany. Kuchcik zaznacza również, że mając niezbędne składniki – soczewicę czy groch oraz kaszę jaglaną resztę dodatków można dobrać z resztek znalezionych w lodówce. Ostatnio do pasztetu trafiły papryczki jalapeno oraz kiszone ogórki. Improwizujcie i wy, smacznego!

pasztet weganski z grzybami-1

Jarski pasztet Kuchcika
(Z proporcji składników wychodzi ok 2 kg pasztetu)

  • 900 g lekko rozgotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
  • 600 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 300 g posiekanej drobno cebuli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 100 świeżych grzybów
  • 100 g pokrojonych marynowanych grzybów
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
pasztet weganski z grzybami-1

Ugotowane kaszę jaglaną i soczewicę dokładnie miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę. Cebulę rumienimy na patelni razem z zielem angielskim, goździkami i liśćmi laurowymi. Jeśli używamy świeżych grzybów rumienimy je razem z cebulą. Wyjmujemy przyprawy, a cebulę i grzyby dorzucamy do masy z jaglanki i soczewicy. Następnie dodajemy resztę składników. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Pieczemy w 200 stopniach w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy pasztet w formie do wystygnięcia. Zamiast grzybów możemy dodawać różne dodatki o wyrazistym smaku np. ogórki kiszone, kapary, oliwki, śliwki itp.

pasztet weganski z grzybami-1

Dajcie znać, jak wam wyszło!

Partnerem postu jest

lecru

Podobał Ci się przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!