Japchae – koreański stir fry z makaronem z batatów

Jedno z niewielu wegańskich dań w kuchni koreańskiej. Sycące i pełne warzyw.

To rodzaj stir fry z przezroczystym makaronem, z angielska zwanym glass noodles, ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów, z dodatkiem pociętej w słupki marchewki, papryki, cebuli i różnych rodzajów grzybów, które podsmaża się na aromatycznym oleju sezamowym i posypuje prażonym sezamem.

Danie nie musi być wegańskie, jeśli chcecie, możecie dodać do niego podsmażoną wołowinę lub inne mięso.

japchae nakarmiona starecka-1
Japchae można jeść z kimchi, jest jeszcze lepsze w tym duecie!

Japchae wymawia się „czapcze”, co tylko dodaje uroku temu daniu. Próbowałam go podczas mojej wyprawy do Korei Południowej – i bardzo mi smakowało. Jadam je często w stołecznej Koreance, ale równie dobrze można tę potrawę przygotować w domu. Makaron z batatów możecie zastąpić innym makaronem dangmyeon – na przykład popularnym u nas sojowym czy ze skrobi z fasoli mung. Jednak bez trudu znajdziecie makaron ze słodkich ziemniaków w azjatyckich sklepach lub tych z kuchniami świata.

Więcej o kuchni koreańskiej znajdziecie w mojej kulinarnej relacji z Korei Południowej. 

Przepis na 6 porcji:

  • garść suszonych grzybów mun
  • 5 suszonych grzybów shitake
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 10 boczniaków
  • 500 g makaronu ze skrobi z batatów
  • olej sezamowy do smażeniasos:
  • 100 ml koreańskiego sosu sojowego
  • 50 ml syropu kukurydzianego lub miodu
  • 30 ml oleju sezamowegodo podania:
  • 4 łyżki uprażonego sezamu

Suszone grzyby mun i shitake namaczamy w gorącej wodzie. Paprykę: zieloną i czerwoną kroimy w słupki, cebulę – w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczniaki rwiemy na paski. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 9 minut. Schładzamy w zimnej wodzie. Namoczone grzyby odsączamy, tniemy w paski i podsmażamy na patelni, na oleju sezamowym. Dodajemy do nich boczniaki, paprykę, cebulę i marchewkę. Zmniejszamy ogień. W rondelku obok podgrzewamy sos sojowy, syrop kukurydziany lub miód i olej sezamowy. Do podsmażonych na patelni warzyw i grzybów dokładamy makaron, a następnie gorący sos. Energicznie mieszamy, posypujemy sezamem i podajemy.

Podobał Ci się mój przepis? Napisz komentarz, kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!