Zazjatyzowana i wytrawna owsianka nie tylko dla tych, którzy boją się słodkich śniadań. Spróbujcie i zróbcie chociaż raz owsiankę inaczej – wytrawnie i azjatycznie. Płatki owsiane zalejcie kukurydzą i zalewą spod kukurydzy. Jeśli będzie jej mało – dolejcie wodę, mleko lub niemleko, czy co tam lubicie. Doprawcie sosem sojowym, dorzućcie masełko. Po chwili breja będzie miała już kremową i lejącą się konsystencję. Dodajcie awokado i jajko, a jak chcecie poszalejcie z innymi azjatyckimi dodatkami. Niech to będzie pyszne i pełnowartościowe śniadanie.
Obejrzyj film z przepisem

Owsianka na słono i azjatycznie 🥢
porcja dla 4 osób lub 2 bardzo głodnych
- szklanka płatków owsianych
- pół małej puszki kukurydzy wraz z zalewą
- łyżka sosu sojowego
- łyżka masła
- do podania: 2 awokado, 4 jajka, 4 rzodkiewki, olej chili i sezam
Do szklanki płatków owsianych wlewamy wodę, mleko lub niemleko, czy co tam lubicie. Tyle ile się zmieści. Namaczamy w ten sposób i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dzięki temu płatki następnego dnia będą się szybciej i łatwiej gotować, ale jak zapomnicie o tym kroku to też się nic nie stanie. Gotujemy je parę minut razem z kukurydzą i z zalewą spod kukurydzy. Jeśli będzie jej mało – dolewamy wodę, mleko lub niemleko. Pod koniec gotowania doprawiamy sosem sojowym, dorzucamy masełko. Po chwili breja będzie miała już kremową i apetycznie lejącą się konsystencję. Owsiankę podajemy z awokado, jajkiem, rzodkiewką i olejem chili. Możemy też poszaleć z azjatyckimi dodatkami – dodać glony wakame lub nori, olej sezamowy, a nawet dorzucić kimchi i posypać wszystko furikake. Uśmiechamy się, zjadamy!
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu! Będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to także instagram / facebook. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!