Coś orzeźwiającego i zazjatyzowanego.
Oto chrupiąca i orzeźwiająca wietnamska sałatka, do której dressing zgapiłam z mojej ukochanej wegańskiej azjatycznej stołówki Loving Hut. Kojarzycie to ich zielone mazidło na surówkach? Mamy to!
Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)
- sałata np lodowa
- czerwona kapusta
- marchewka
- prażone orzeszki
ogórkowy dressing:
? 1 ogórek (190 g)
? 20 ml soku z cytryny (ewentualnie octu)
? szczypta soli
? 15 g cukru
? 180 -200 ml oleju
Ogórek myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki. Miksujemy z pozostałymi składnikami na gładki dressing. Gotowe!
Co tym polać? Możecie jak ja sięgnąć po chrupiącą sałatę i resztę składników wymienionych wyżej, lub eksperymentować z dressingiem i łączyć go z innymi produktami. W Loving Hut podają go z surówką z buraków, marchewki i kapusty.