Szparagi z jajkiem to klasyczne i bardzo dobre połączenie. Ten duet kocha się w sobie na zabój bez względu na stan skupienia jajka. Może być w koszulce, może być sadzone, może być na twardo. Szparagi docenią każdą formę jajecznego towarzystwa.
Niemniej wydanie tego dania na większym przyjęciu dla znajomych może być już sporym wyzwaniem. Trudno bowiem w tym samym czasie zrobić większą ilość świeżych i perfekcyjnych sadzonych jajek czy też jajek w koszulce. Dlatego planując przyjęcie warto wybrać taką konsystencję jaja, by się z nią już potem nie szarpać. O tym jest dzisiejszy przepis. O szparagach z pastą jajeczną. Weganie mogą zastąpić jajko tofu i z niego przygotować roślinną wersję pasty (np. z roślinnym majonezem, kurkumą i śmierdzącą jajem czarną solą „kala namak”).
Pastę jajeczną możecie przygotować wcześniej, a po przyjściu gości – skupić się już tylko na szparagach. Te najlepiej obrać nieco, szczególnie kiedy sezon szparagowy jest już w pełni i ich końcówki są coraz twardsze. Ja najpierw je skracam nożem o 2 cm, a potem obieram nieco za pomocą obieraczki do warzyw mniej więcej do połowy długości.
Poniższy przepis zakłada, że szparagi podane są z innymi daniami na przyjęciu, stąd 4 jako sugerowana liczba porcji.
Szparagi z pastą jajeczną
(Porcja dla 4 osób)
- 1 pęczek szparagów (u mnie było w nim 12 szt)
-
1 ogórek małosolny
-
3 jajka ugotowane na twardo
-
2 czubate łyżki majonezu
-
1 płaska łyżka musztardy
-
sól, pieprz do smaku
-
szczypior do dekoracji
Przygotowujemy pastę jajeczną. Ogórka i jajka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi myjemy. Odcinamy końcówki za pomocą noża – ok 2 cm. A resztę obieramy obieraczką do warzyw mniej więcej do połowy długości.
Zagotowujemy wodę w na tyle szerokim garnku lub patelni, by zmieściły się w nim szparagi w całości. Lekko je obgotowujemy, chwilkę! 2 minuty powinny wystarczyć, by nieco zmiękły ale nie sflaczały.
Odcedzamy je i układamy na półmisku. Dekorujemy przez środek pastą jajeczną. Na wierzchu przyda nam się trochę drobno skrojonego szczypiorku dla smaku i koloru. Oprószamy pieprzem, podajemy!