Obłoczne cynamonki – w środku lepkie od maku, a z wierzchu puszyste od lekkiego kremu z wanilią.
Mój prawdziwy dom gotowy na magię. Chciałam, żeby wypełniły go aromaty świąt, a te pachną dla mnie cynamonem. Przepis na cynamonki zaś wiele wybacza. Nie muszą być perfekcyjnie krągłe ani idealne, tak jak moje święta. Muszą być jednak lepkie od maku w środku, bo bez maku nie ma dla mnie świąt. Całość wieńczy lekki krem na bazie mascarpone z dodatkiem wanilii. Zaopatrzcie się w rękaw cukierniczy, dzięki niemu zrobicie z kremu piękną dekorację na cynamonkach. Kolejnym świątecznym akcentem będą malutkie kropki z konfitury malinowej pomiędzy „falbankami” kremu – przypominają migoczące w blasku świec czerwone bombki na choince.
Świąteczne cynamonki z makiem
Ciasto:
- 150 ml mleka 3,2 %
- 40 g masła
- szczypta soli
- 3 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 320 g mąki pszennej
Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści, po czym studzimy do temperatury pokojowej. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy sól, drożdże, cukier, żółtka i mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 3 minuty. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujemy pastę makowo-cynamonową.
Pasta makowo-cynamonowa:
- 50 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 1 czubata łyżka masy makowej
Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier, cynamon i masę makową. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na długość blaszki do pieczenia. Smarujemy pastą i zwijamy w rulon. Dzielimy na trzy równe kawałki za pomocą sznurka, przenosimy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1 godz.). Piekarnik rozgrzewamy do 170 C (bez termoobiegu). Cynamonki smarujemy rozbełtanym jajkiem, następnie pieczemy przez 40 minut. Studzimy, przygotowujemy dekoracyjny krem.
Krem waniliowy:
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany 30%
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- konfitura malinowa
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Mascarpone łączymy ze śmietaną, wanilią i cukrem w misie miksera. Ubijamy przez 30 sekund i przekładamy do rękawa cukierniczego. Za pomocą szprycy robimy dekorację na upieczonych, przestudzonych cynamonkach. Pomiędzy kremem waniliowym możemy zrobić małe kropeczki z konfitury malinowej i dorzucić szczyptę cynamonu na wierzch, by jeszcze bardziej podkręcić świąteczny aromat.
Przepis powstał we współpracy z Homla /
Reklama @hellohomla
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe.
Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!