Świąteczne cynamonki z makiem

Obłoczne cynamonki – w środku lepkie od maku, a z wierzchu puszyste od lekkiego kremu z wanilią.

Mój prawdziwy dom gotowy na magię. Chciałam, żeby wypełniły go aromaty świąt, a te pachną dla mnie cynamonem. Przepis na cynamonki zaś wiele wybacza. Nie muszą być perfekcyjnie krągłe ani idealne, tak jak moje święta. Muszą być jednak lepkie od maku w środku, bo bez maku nie ma dla mnie świąt. Całość wieńczy lekki krem na bazie mascarpone z dodatkiem wanilii. Zaopatrzcie się w rękaw cukierniczy, dzięki niemu zrobicie z kremu piękną dekorację na cynamonkach. Kolejnym świątecznym akcentem będą malutkie kropki z konfitury malinowej pomiędzy „falbankami” kremu – przypominają migoczące w blasku świec czerwone bombki na choince.

świąteczne cynamonki z makiem

Świąteczne cynamonki z makiem

Ciasto:

  • 150 ml mleka 3,2 %
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • 3 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 320 g mąki pszennej

Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści, po czym studzimy do temperatury pokojowej. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy sól, drożdże, cukier, żółtka i mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 3 minuty. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujemy pastę makowo-cynamonową.

 

Pasta makowo-cynamonowa:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 1 czubata łyżka masy makowej

Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier, cynamon i masę makową. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na długość blaszki do pieczenia. Smarujemy pastą i zwijamy w rulon. Dzielimy na trzy równe kawałki za pomocą sznurka, przenosimy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1 godz.). Piekarnik rozgrzewamy do 170 C (bez termoobiegu). Cynamonki smarujemy rozbełtanym jajkiem, następnie pieczemy przez 40 minut. Studzimy, przygotowujemy dekoracyjny krem.

 

Krem waniliowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • konfitura malinowa
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Mascarpone łączymy ze śmietaną, wanilią i cukrem w misie miksera. Ubijamy przez 30 sekund i przekładamy do rękawa cukierniczego. Za pomocą szprycy robimy dekorację na upieczonych, przestudzonych cynamonkach. Pomiędzy kremem waniliowym możemy zrobić małe kropeczki z konfitury malinowej i dorzucić szczyptę cynamonu na wierzch, by jeszcze bardziej podkręcić świąteczny aromat.

cynamonki z makiem
cynamonki z makiem
cynamonki z makiem

Przepis powstał we współpracy z Homla /
Reklama @hellohomla

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe.

Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Podobne wpisy

Pin It on Pinterest