Sękacz z jagodami, czyli podlaskie pain perdu

To jest przepis na podlaskie pain perdu, czyli tosty francuskie z czerstwego sękacza. W domu przeważnie zawsze jest jakieś czerstwe pieczywo, więc jeśli na waszej drodze do przyjemności nie pojawia się akurat podlaski sękacz to wstawcie w jego miejsce dowolny wypiek, nawet zwykłe pszenne pieczywo. „Pain perdu” to klasyk francuskiej kuchni, w dosłownym tłumaczeniu „stracony chleb” – a w tym przepisie jak najbardziej odzyskany! Tosty francuskie zachwycają odzyskaną puszystością i sycącą zmysły przyjemnością.

sękacz z jagodami
Sękacz z jagodami

Dodatki poniżej to propozycja. U mnie oczywiście są to jagody, świeże lub mrożone (zawsze mam ich spory zapas po jagodowym sezonie, na tzw czarną godzinę), ale mogą to być dowolne sezonowe owoce lub jakieś konfitury. Zamiast bitej śmietany możecie użyć jogurtu lub jakiegoś kremowego serka.

Sękacz z jagodami cyzli podlaskie pain perdu

2 porcje

  • 15 g masła
  • 200 g jagód
  • 5 łyżek cukru (ja użyłam brązowego)
  • 2 kawałki sękacza, brioszki lub chałki
  • 5 jajek „zerówek”
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki brandy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • ¼ kostki masła
pain perdu po podlasku
pain perdu po podlasku

Przygotowujemy sos z jagód. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy jagody i cukier. Czekamy aż cukier się rozpuści, a jagody puszczą sos. Mieszamy, ostawiamy na bok.

Do miski wbijamy cale jajka, dolewamy mleko i brandy, dosypujemy cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą kuchennej trzepaczki.

Patelnię ustawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy na niej masło. Kromki wybranego czerstwego wypieku (sękacza, brioszki czy też chałki) zanurzamy w misce z jajeczną masą. Namaczamy dokładnie z obydwu stron, a następnie smażymy na patelni. Kiedy grzanki się przyrumienią z jednej strony, czyli po ok 2,3 minutach, przerzucamy je na drugą. A jeśli w miseczce pozostało nam jeszcze trochę jajecznej masy po moczeniu kromek wylewamy ją na wierzch grzanek i pozwalamy się jej rozlać na ich powierzchni. Po kolejnych paru minutach jajeczna masa powinna się ładnie ściąć i przyrumienić. Grzanki podajemy od razu, jeszcze ciepłe, dekorujemy bitą śmietaną i wcześniej przygotowanym jagodowym sosem. Zjadamy, uśmiechamy się.

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Uczta Nakarmionej Stareckiej” do słuchania na Spotify i oglądania na YouTube RMF SHOW. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami! 

Pin It on Pinterest