Sałatka z brzoskwiń, pomidorów i burraty

Uwielbiam połączenie brzoskwiń i pomidorów. Ten duet to dla mnie symbol smaku późnego dojrzałego w słońcu lata. Słodki i soczysty, ale doprawiony z fantazją. Od jakiegoś czasu sałatkę z owoców doprawiam odrobiną egzotyki. Poza dodatkiem klasycznym – oliwy i octu – dodaję coś jeszcze. To chińska przyprawa pięciu smaków. Wydaje się być egzotyczna, ale kiedy wczytamy się w jej skład, to w sumie jest nam bardzo bliski i znajomy. Na mieszankę bowiem składają się przeważnie goździki, anyż, cynamon, koper włoski i pieprz. Stąd już niedaleko do kolejnych wojaży, do ziemi włoskiej. Dorzućcie do tego włoską burratę i spróbujcie sami, jak to zaskakująco dobrze wszystko razem smakuje. 

sałatka z brzoskwiń i pomidorow
sałatka z brzoskwiń i pomidorow

Sałatka z brzoskwiń, pomidorów i burraty

(4 porcje)

  • 3 różne pomidory (450 g)
  • 3 brzoskwinie lub nektarynki (450 g)
  • 3 morele (200 g)
  • 6 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu
  • duża szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków (gotowej lub własnej: pieprz, cynamon, goździki, anyż, koper włoski)
  • odrobina natki pietruszki dla koloru
  • 1 burrata

Pomidory, brzoskwinie i morele tniemy w mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos do sałatki: oliwę mieszamy z octem i doprawiamy przyprawami. Owoce układamy na półmisku, zalewamy sosem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Najprzyjemniej jest zrobić to rękoma! Burratę też rozrywamy w palcach i układamy jej kawałki na wierzchu sałatki. Uśmiechamy się, zjadamy!

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe. 
Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest