Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Klasyczne kimchi prosto z Korei
Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i...
Przepisy na kojące śniadaniowe kleiki congee
Najłatwiejsza do strawienia potrawa dla żołądka. Kleiki ryżowe są lekkostrawne i odżywcze, dlatego zaleca się je rekonwalescentom, na kłopoty z trawieniem i jako post.
Serowe gwiazdki
Serowe gwiazdki – świąteczna przekąska dla tych, którzy od słodyczy wolą ser na deser. Przepis ma jedynie 4 ingredienty: mąkę, masło, wędzoną paprykę i ser cheddar. Trzeba je tylko zagnieść na...
Shortbread: kruche, maślane szkockie ciasteczka
To jest przepis dla osób o maślanych sercach! Zresztą każdy, kto spróbuje tych ciasteczek, rozpłynie się z błogości. Są bardzo maślane, bardzo chrupiące, bardzo wciągające - chociaż dość niepozorny...
Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)
Na pierwszy rzut oka - bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i...
Pain perdu – pieczywo w wersji „po świętach”
Kiedy skończą się święta i wszystko nam już pierniczeje (nie tylko pierniczki), możemy sięgnąć po czerstwe pieczywo i uratować je przygotowując najprostsze na świecie pain perdu, czyli tosty...
Warszawa: najlepsze miejsca z kuchnią azjatycką i wegańską
Wydawałoby się, że roślinne mięso pionierskich marek omnipork, beyond meat czy impossible foods jest czymś zgoła innowacyjnym. Nic bardziej mylnego. Wegańskie mięso zrobione z warzyw, tofu i grzybów...
Świąteczny pęczak z brukselką i grzybami
Aromatyczne, efektowne i sycące danie. Sprawdzi się zarówno w świątecznym menu jak i na co dzień. Urozmaici dietę w zimniejsze dni. Pęczak z karmelizowaną brukselką, grzybami i parmezanem (4 porcje)...
Cukrotki: chrupiące świąteczne ciasteczka z czekoladą w środku
Wyjątkowe ciasteczka na świąteczny wyjątkowy czas. Idealne do chrupania przy herbatce, ale także do spakowania na prezent. Z wyglądu mogą przypominać słynne amerykańskie chocolate chip cookies ale...