Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Pikantny chłodnik pomidorowy (v)
Słodki, orzeźwiający chłodnik doprawiony odrobiną chili. Kiedy robi się gorąco nie ma lepszego obiadu. Szczególnie, kiedy na bazarkach są już pełne smaku, bo dojrzałe w słońcu pomidory. Pomidory...
Azjatyczna sałatka ze śliwek i pomidorów
Sezon na śliwki w wersji azjatycznej owocowej sałatki. W lecie używam brzoskwiń a teraz śliwek, które wspaniale uzupełniają się z pomidorami i przyprawą pięciu smaków....
Proste leniwe z jagodami, palonym masłem i bułeczką tartą
Leniwe na śniadanie, leniwe na obiad, leniwe na deser! Zjedz je kiedy chcesz i zaszalej. Przez cały rok możesz jeść leniwe z maselkiem, cynamonem, karmelizowanym jałbkiem, orzechami, miodem, bułką...
Miętowa pasta z groszku (v)
To propozycja dla osób o ziemniaczanych sercach, które pragną jednak odrobiny elegancji.Czy widzicie to wyrafinowanie i romantyzm? Moja pasta z groszku w składzie zupełnie taka nie jest, bo bazuje na dwóch dostępnych w każdym sklepie składnikach: gotowanych ziemniakach i groszku (oczywiście, że może być mrożony z torebki!). Niemniej wygląda i smakuje jak dobrobyt.
Beza z jagodami do jedzenia łyżkami
Łatwiejsza do przygotowania niż klasyczny tort bezowy. Nie wymaga perfekcji, bo wszystkie niedoskonałości można w razie czego pokruszyć lub przykryć sosem. Przypomina w tym...
Pomidorowy chłodnik w stylu indyjskiej raity
Najlepszy czas w roku to sezon na pomidory. Mogę jeść je bez przerwy, prosto z mojego podlaskiego krzaczka, ale czasami nabieram apetytu na eksperymenty....
Domowe jagodzianki z kruszonką od serca
Nawet najpyszniejsze jagodzianki z cukierni nie mogą się równać z tymi zrobionymi samodzielnie! Dlaczego? Bo satysfakcja z ich przygotowania sprawia równie dużą frajdę co zachwycający efekt końcowy....
Sękacz z jagodami, czyli podlaskie pain perdu
To jest przepis na podlaskie pain perdu, czyli tosty francuskie z czerstwego sękacza. W domu przeważnie zawsze jest jakieś czerstwe pieczywo, więc jeśli na waszej drodze do przyjemności nie pojawia...
Podlasie moim rowerowym i kulinarnym szlakiem
Jak zaplanować piękną i obfitującą w kulinarne atrakcje wycieczkę na Podlasie? Można skorzystać z wytyczonych już tras. Przez Podlasie wije się długi i malowniczy Szlak...