Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Makaron instant z „dupczojem” (v)
Pakczoi, czyli kapusta chińska, to warzywo wdzięczne i idealne do szybkich azjatyckich dań. Sprawdzi się w bulionach, daniach typu stir-fry, czy z sycącym makaronem instant.
Pieczona owsianka z malinami (v)
Klasyczne połączenie owsianki z malinami. Smakuje jak najmilsze wspomnienie z dzieciństwa. Kto jadł babcine zupki mleczne z malinowym sokiem? Ręka w górę! Tym razem jednak struktura jest inna,...
Zupa z kiełków (v)
Kiełki fasoli mung! Powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo składników odżywczych. W Korei podobną zupkę jada się na kaca, bo kiełki to źródło potasu, magnezu,...
Co dobrego zjadłam w 2021?
Po okresie stołowania się tylko we własnej kuchni wcale nie brakowało mi dobrego jedzenia. Wręcz przeciwnie. Dawno tak dobrze sobie nie podjadłam jak właśnie w czasie pandemii. Zdziczałam więc...
Szwajcaria w parę dni – rekomendacje
Przemieszczanie się po Szwajcarii to atrakcja sama w sobie. Dziwnie to brzmi z naszej perspektywy. Bo czy transport może być atrakcyjny? Takie PKP stojące w polu, z opóźnieniami i gadającymi ludźmi...
Apfelstrudel, strudel z jabłkami
Przerwa na apfelstrudel to klasyczny narciarski rytuał. Podaje się go wszędzie tam, gdzie w kuchni można jeszcze znaleźć wyraźny posmak imperium Habsburgów, na terenach byłych Austro-Węgier. W...
Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany
Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Kiedyś przepis był bardziej wymagający, bo kisiel powstawał z owsa. Od kiedy pojawiły się płatki owsiane, danie jest nieco prostsze w...
Mango sticky rice (v)
Mango sticky rice czyli ekspresowa teleportacja do Tajlandii! Bez dalekich podróży, zmiany czasu oraz pakowania skarpet i sandałów. Miseczka egzotycznego słońca żółta od mango, słodyczy i kojącej...
Koreański smażony kalafior
Inspiracja jest oczywista. To roślinna wersja słynnego KFC. I nie mam na myśli flagowego produktu amerykańskiej sieci fast food, ale koreańskiego kurczaka. Słodkiego, tłustego i pikantnego. To danie...