Nakarmiona Starecka od kuchni
Nazywam się Basia Starecka.
Jestem dziennikarką
Piszę odkąd pamiętam i odkąd pamiętam zawsze chciałam pracować
w redakcji. Dlatego jeszcze przed maturą trafiłam do działu mody
w nieistniejącym już dziś magazynie Filipinka.
Pod koniec studiów Newsweek wydrukował mój pierwszy duży reportaż. Od tamtej pory pisałam już chyba o wszystkim.
Na pewno o modzie i sporcie, a przydarzyło mi się nawet przez parę lat wydawać i prowadzić magazyny o tematyce… finansowej.
Ale to z jedzenia i podróżowania uczyniłam swoje główne tematy dziennikarskich poszukiwań.
Na moim blogu znajdziecie proste chociaż czasami egzotyczne przepisy, recenzje restauracji, relacje z podróży kulinarnych i przewodniki.
Moje artykuły poświęcone krajowej i światowej gastronomii, autorskie przepisy i reportaże kulinarne regularnie ukazywały się na łamach polskiej prasy, m.in.: Wysokich Obcasów, Vogue.pl, Twojego Stylu, National Geographic Traveler oraz Gazety Wyborczej.
Część z tych opublikowanych tekstów znajdziecie poniżej.
Latem 2012 roku przyjęłam propozycję pełnienia funkcji zastępczyni redaktorki naczelnej powstającego wówczas magazynu kulturalno-kulinarnego Kukbuk. Po pięciu bardzo smakowitych latach pracy w tej redakcji zamieniłam etat na freelance. Zajęłam się rozwijaniem założonego w 2011 roku bloga NakarmionaStarecka.pl, a także innych kanałów komunikacji z moimi czytelnikami w sieci.
Podjęłam się także jurorowania w konkursach i plebiscytach kulinarnych, prowadzenia warsztatów kulinarnych, premier książkowych i innych imprez masowych, zadebiutowałam również jako wykładowczyni kierunku Horeca Manager rozwijanego w Akademii Leona Koźmińskiego. Nie ustaję w szlifowaniu swojego dziennikarskiego warsztatu. W 2018 roku ukończyłam Polską Szkołę Reportażu Mariusza Szczygła, a moją pracę końcową wydrukował Duży Format – magazyn reporterów Gazety Wyborczej.
Jestem szczęśliwa, że mogę podróżować, jeść i gotować zawodowo. Zasypiać rozmyślając o jadłospisie na kolejny dzień, specjalizować
w azjatyzowaniu i podkręcaniu koloru w kuchni. Zapraszam Was
do wspólnego gotowania i podróżowania. Tu, na blogu, jak i na moich kanałach społecznościowych.
Publikowałam na łamach:
- Wysokie Obcasy,
- Gazeta Wyborcza,
- Duży Format,
- Twój Styl,
- National Geographic Traveler,
- Puls Biznesu Weekend,
- Vogue.pl,
- Noizz,
- Weranda Weekend.
Prasa
Szkoła gotowania Stareckiej – cykl w wysokich obcasach
- Jak elegancko pociąć warzywa i zrobić jarski bulion?
- Jak zrobić jajko w koszulce?
- Jak ze steku nie zrobić podeszwy?
- Jak zrobić raviolo con uovo?
- Jak zrobić risotto?
- Jak przygotować święta: na słono i na słodko?
- Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
- Jak upiec apfelstrudel?
- Jak usmażyć i wyfiletować surowe śledzie?
- Jak przygotować jaja na Wielkanoc?
- Jak zrobić curry z jagnięciny?
- Jak zrobić kiełbasę w domu?
- Jak zrobić koreańskie pierożki mandu?
- Jak zrobić rumuńską mamałygę z bryndzą i śmietaną?
- Przepisy na wigilijne grzyby
- Słodkie święta z Miss Mellow
- Jak zrobić pad thaia?
- Jak zrobić chaczapuri?
- jak zrobić wiener schnitzel?
- jak zrobić bułgarską banicę?
- Jak ukisić koreańskie kimchi?
National Geographic Traveler
Duży Format Puls Biznesu
Czasami zamieniam się rolą z innymi dziennikarzami i to ja jestem odpytywana.
- W audycji Sakuracja u Basi Welento w Newonce
- W rozmowie z Izą Szymańską dla „Gazety Co Jest Grane”
- W rozmowie z Patrykiem Chylewiczem dla SoPerlage
- W rozmowie z Harel dla Qelement
- W rozmowie z Agą Kozak dla „Przekroju”
- W rozmowie na temat trendów kulinarnych, cz. 1.
- W rozmowie na temat trendów kulinarnych, cz. 2.
- W rozmowie na temat lodziarni w Warszawie
- W rozmowie na temat śniadań w Warszawie
- W rozmowie na temat wegewakacji
- W rozmowie na temat targowisk
- W rozmowie na temat regionalnej kuchni
- W rozmowie na temat oszukiwania w menu
- Degustacja z Agą Kozak – Wyborcza.pl
- W rozmowie z Moniką Kucel z Elementu Żeńskiego o koreańskiej saunie, kieckach i kosmetykach
- W rozmowie z Agnieszką Kowalską dla Warszawawarsaw.com
- W audycji Beaty Tadli w Radiu Zet
- W rozmowie z Kasią Meller o ulubionych książkach
- o modzie vintage w Newsweeku
- O kleikach ryżowych w Twoim Stylu
- O pandemicznych dark kitchens w rozmowie z Noizz
- Vogue poleca mój Instagram
- Mój azjatyczny makaron na Ładne Bebe
- O body shamingu w Elle
- Plebiscyt Zmiany Noizz
- O plebiscycie Noizz Zmiany
- Gazecie Wyborczej tłumaczę fenomen jagodzianek
Szkoła podróżowania – wakacyjny cykl w wysokich obcasach
Vogue.pl
- Trendy kulinarne na 2019 rok
- Eskluzywne jedzenie na stokach Alta Badia
- Istria – nowy kierunek kulinarnych wakacji
- Dubrownik – kulinarne wakacje przez cały rok
- Szefowie kuchni: Przemek Klima
- Szefowie kuchni: Marcin Filipkiewicz
- Szefowie kuchni: Łukasz Budzik
- Szefowie kuchni: Rafał Zaręba
- Szefowie kuchni: Luc Magnon
- Szefowie kuchni: Grzesiek Bińczycki
- Obcy w kuchni: historia Nepalki, Rity Neupane
- Obcy w kuchni: bracia Szewczenko z Ukrainy
- Obcy w kuchni: Madina Mutaeva
- Obcy w kuchni: Seçkin Güven
- Nowe miejsca w Warszawie: Epoka, Muus, Projekt 44
- Nowe miejsce: Koneser Grill
- Nowe miejsce: Charlotte Bouillon
- Nowe miejsce: Agata Wojda Fest
- Żona Johna i jej nowa kolekcja
- Dubrownik: Kulinarne wakacje przez cały rok
- Prognozy na 2020 rok: Kuchnia
- Kitzbühel: Luksus, rzemiosło i sport
- O przyszłości jedzenia po czasie zarazy
- Przewodnik kulinarny po Słowenii
- Przewodnik kulinarny po Wiedniu
Weekendowe wydanie Gazeta.pl
- Przewodnik po stołecznych koktajlbarach
- Ranking warszawskich kawiarni
- Przewodnik po wrocławskich restauracjach, barach i kawiarniach
- Przewodnik po poznańskich restauracjach, barach i kawiarniach
- Wywiad z rzeźnikiem Grzegorzem Kwapniewskim
- Wywiad z Luizą Trisno, szefową kuchni restauracji Ramen Girl
- Wywiad z Jackiem Szklarkiem, prezesem polskiego oddziału Slow Food
- Wywiad z mistrzem baristów Sławkiem Saranem
- Wywiad ze Sławkiem Sendzielskim o ogrodowych obciachach
- Wywiad z Adamem Chrząstowskim o kondycji Rzeczpospolitej Grillowej
- Wywiad z Japończykiem, Shoji Okadą, o polskich przekleństwach
- Przewodnik po Kraju Basków
- Wywiad z Polakiem, który warzy piwo w Wietnamie
- Wywiad z Tomkiem Roehrem, twórcą pierwszego w Polsce baru “zero waste”
- Przewodnik po Bukareszcie
- Wywiad z koreańskim Bj’em Banzzem prowadzącym kanał mukbang
- Jak pościmy? Wywiad z Michałem Lachurem
- Wywiad z Maćkiem Nowickim o jego programie TV w Korei
Food Service
Teksty dla Wysokich Obcasów
- O Motomamach
- O jedzeniu kwiatów z Ewą Pe
- O Mai Sobczak i jej ajurwedyjskiej filozofii żywienia
- O zupie pho i małżach z Zalewu Zegrzyńskiego z Linh Nguyen
- O kurach co szkolą menedżerów
- O podróżniczkach, smakoszkach
- O zdolnych polskich ceramiczkach: Malwinie Konopackiej, Basi Turkiewicz, Tosi Kiliś i Agacie Klimkowskiej
- O kanapkach Pana Inżyniera
- O dobrym jedzeniu, czyli o książce Agaty Michalak
- O moich biednych, zmęczonych kulinarnym ekscesami kiszkach
- O koreańskiej saunie
- O AleFantach, boksach subskrypcyjnych
- O twórcach niezwykłej kwiaciarni Floks w Sopocie
- O beskidzkiej Chacie Wędrowca i jej gospodarzach, twórcach słynnego naleśnika giganta z jagodami
- O Polaku, który robi karierę w koreańskiej telewizji
- O Marcie, właścicielce krakowskiej Cafe Lisboa wypiekającej pastel de nata
- O pierwszych kosmetykach Resibo, Hagi i Jan Barba
- O roślinnym ramenie w Vegan Ramen Shopie
- O książce kucharskiej kapitana Kacperaszka
- O męskiej pielęgnacji
- o Oli Hercules
- o koreańskiej sztuce odpoczynku
- Sama Khanafer o swojej nowej książce “Szafran mięta i kardamon“
- Daj sobie wycisk – relacja z obozu kondycyjnego
- Wielkanocne przepisy z wrocławskiego Dinette
- Vege małpa i jej przepis na azjatycką owsiankę
- Filozoficzna kuchnia buddyjskiej mniszki Jeong Kwan
- O pijalni ziół przy placu Zbawiciela
- Dominika Krzemińska i jej cukiernia Kukułka
- Wegańskie święta Wegan Nerd Alicji Rokickiej
- Nasza książka kucharska z kuchnią uchodżców
- Najlepsze wegańskie bistro i lodziarnia w Wiedniu
- O ćpaniu chleba w czasie zarazy
- O koreańskim makaronie chapaguri
Stołeczne wydanie Gazety Wyborczej
- Warszawska pyza – plebiscyt
- Najlepsze lody w Warszawie – plebiscyt
- Mój przewodnik po kulinarnym podziemiu
- O Monice Waleckiej o tym jak smakuje prawdziwe chlebiszcze
- O Yeunsu Lee, szefowej kuchni bistro Koreanka
- O detoksie na wiosnę
- O wpływaczach
- O Koreance, nowym miejscu prowadzonym przez Yeunsu i Linh
- O randkach w Hali Koszyki
- O wielkim otwarciu Hali Gwardii
- Przewodnik po kuchni azjatyckiej w Warszawie
- Tłusty czwartek 2019 – wyniki głosowania
- Tłusty czwartek 2020 – wyniki głosowania
- Najlepsza pizza w Warszawie – ranking