Nakarmiona Starecka od kuchni

Nazywam się Basia Starecka.
Jestem dziennikarką

Piszę odkąd pamiętam i odkąd pamiętam zawsze chciałam pracować
w redakcji. Dlatego jeszcze przed maturą trafiłam do działu mody
w nieistniejącym już dziś magazynie Filipinka.

Pod koniec studiów Newsweek wydrukował mój pierwszy duży reportaż. Od tamtej pory pisałam już chyba o wszystkim.

Na pewno o modzie i sporcie, a przydarzyło mi się nawet przez parę lat wydawać i prowadzić magazyny o tematyce… finansowej.

Ale to z jedzenia i podróżowania uczyniłam swoje główne tematy dziennikarskich poszukiwań.

 

Na moim blogu znajdziecie proste chociaż czasami egzotyczne przepisy, recenzje restauracji, relacje z podróży kulinarnych i przewodniki.

Moje artykuły poświęcone krajowej i światowej gastronomii, autorskie przepisy i reportaże kulinarne regularnie ukazywały się na łamach polskiej prasy, m.in.: Wysokich Obcasów, Vogue.pl, Twojego Stylu, National Geographic Traveler oraz Gazety Wyborczej
Część z tych opublikowanych tekstów znajdziecie poniżej.

Latem 2012 roku przyjęłam propozycję pełnienia funkcji zastępczyni redaktorki naczelnej powstającego wówczas magazynu kulturalno-kulinarnego Kukbuk. Po pięciu bardzo smakowitych latach pracy w tej redakcji zamieniłam etat na freelance. Zajęłam się rozwijaniem założonego w 2011 roku bloga NakarmionaStarecka.pl, a także innych kanałów komunikacji z moimi czytelnikami w sieci.

Podjęłam się także jurorowania w konkursach i plebiscytach kulinarnych, prowadzenia warsztatów kulinarnych, premier książkowych i innych imprez masowych, zadebiutowałam również jako wykładowczyni kierunku Horeca Manager rozwijanego w Akademii Leona Koźmińskiego. Nie ustaję w szlifowaniu swojego dziennikarskiego warsztatu. W 2018 roku ukończyłam Polską Szkołę Reportażu Mariusza Szczygła, a moją pracę końcową wydrukował  Duży Format – magazyn reporterów Gazety Wyborczej.

Jestem szczęśliwa, że mogę podróżować, jeść i gotować zawodowo. Zasypiać rozmyślając o jadłospisie na kolejny dzień, specjalizować
w azjatyzowaniu i podkręcaniu koloru w kuchni. Zapraszam Was
do wspólnego gotowania i podróżowania. Tu, na blogu, jak i na moich kanałach społecznościowych.

Publikowałam na łamach:

  • Wysokie Obcasy,
  • Gazeta Wyborcza,
  • Duży Format,
  • Twój Styl,
  • National Geographic Traveler,
  • Puls Biznesu Weekend,
  • Vogue.pl, 
  • Noizz,
  • Weranda Weekend.

Prasa

Szkoła gotowania Stareckiej – cykl w wysokich obcasach

National Geographic Traveler

Duży Format Puls Biznesu

Czasami zamieniam się rolą z innymi dziennikarzami i to ja jestem odpytywana.

Szkoła podróżowania – wakacyjny cykl w wysokich obcasach

Vogue.pl

Weekendowe wydanie Gazeta.pl

Food Service

 Teksty dla Wysokich Obcasów

Stołeczne wydanie Gazety Wyborczej

Weranda Weekend

Pin It on Pinterest