Nakarmiona Starecka: blog kulinarno-podróżniczy
Fot. Albert Zawada/Gazeta
Nazywam się Basia Starecka. Jestem podróżniczką, blogerką, ale przede wszystkim dziennikarką.
Na moim blogu znajdziecie recenzje restauracji, relacje z podróży kulinarnych, przewodniki i przepisy.
Podróżując po świecie nie boję się ryzykować i próbować obcych kulturowo potraw. Jadłam m. in. żywą ośmiornicę, jajo z rozwiniętym kaczym embrionem, kiszone szwedzkie śledzie, ślimaki morskie, całe grillowane przepiórki, zupę z wieprzowej krwi, wieprzową krtań, macicę i wymiona, spermę dorsza, morskiego penisa, surowe kraby i homary. Wierzę jednak, że największe smakołyki jeszcze przede mną, bo nigdy nie tracę apetytu na przygody.
Od 8. roku życia prowadzę dziennik, od 18. – współpracuję z prasą. Pierwsze doświadczenia zdobywałam w wydawanym w latach 1957-2006, nieistniejącym już, ale ważnym dla wielu pokoleń kobiet w Polsce magazynie dla dziewcząt „Filipinka”. W czasie studiów publikowałam wywiady i reportaże między innymi w „Newsweeku”, „Aktiviście”, „Sukcesie” oraz „Urodzie”, nakręciłam także pełnometrażowy dokument o emigracji zarobkowej w Ameryce „American dream”. Później, już jako etatowy redaktor, zajmowałam się tematyką ekonomiczną i finansową; następnie objęłam stanowisko wydawcy w dziale biznesu w Grupie Zwierciadło. W 2011 roku to samo wydawnictwo zaproponowało mi prowadzenie autorskiego bloga Nakarmiona Starecka na portalu Zwierciadlo.pl. Latem 2012 roku przyjęłam propozycję pełnienia funkcji zastępczyni redaktorki naczelnej powstającego wówczas magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK” , a także stanowiska redaktorki prowadzącej jego wydanie internetowe. Po pięciu latach pracy w „KUKBUK-u” postanowiłam zamienić etat na freelance.
Obecnie moje teksty możecie poczytać w Wysokich Obcasach, w stołecznym wydaniu Gazety Wyborczej, weekendowym wydaniu Gazeta.pl oraz w magazynie National Geographic Traveler.
SZKOŁA GOTOWANIA STARECKIEJ – CYKL W WYSOKICH OBCASACH
- Jak elegancko pociąć warzywa i zrobić jarski bulion?
- Jak zrobić jajko w koszulce?
- Jak ze steku nie zrobić podeszwy?
- Jak zrobić raviolo con uovo?
- Jak zrobić risotto?
- Jak przygotować święta: na słono i na słodko?
- Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
- Jak upiec apfelstrudel?
- Jak usmażyć i wyfiletować surowe śledzie?
- Jak przygotować jaja na Wielkanoc?
- Jak zrobić curry z jagnięciny?
- Jak zrobić kiełbasę w domu?
SZKOŁA PODRÓŻOWANIA – WAKACYJNY CYKL W WYSOKICH OBCASACH
- przewodnik po Seulu
- przewodnik po Palermo
- przewodnik po Bukareszcie
- przewodnik po Wiedniu
- przewodnik po Londynie
- przewodnik po Neapolu
C.D. TEKSTÓW DLA WYSOKICH OBCASÓW
- O Motomamach
- O jedzeniu kwiatów z Ewą Pe
- O Mai Sobczak i jej ajurwedyjskiej filozofii żywienia
- O zupie pho i małżach z Zalewu Zegrzyńskiego z Linh Nguyen
- O kurach co szkolą menedżerów
- O podróżniczkach, smakoszkach
- O zdolnych polskich ceramiczkach: Malwinie Konopackiej, Basi Turkiewicz, Tosi Kiliś i Agacie Klimkowskiej
- O kanapkach Pana Inżyniera
- O dobrym jedzeniu, czyli o książce Agaty Michalak
- O moich biednych, zmęczonych kulinarnym ekscesami kiszkach
- O koreańskiej saunie
- O AleFantach, boksach subskrypcyjnych
- O twórcach niezwykłej kwiaciarni Floks w Sopocie
- O beskidzkiej Chacie Wędrowca i jej gospodarzach, twórcach słynnego naleśnika giganta z jagodami
- O Polaku, który robi karierę w koreańskiej telewizji
- O Marcie, właścicielce krakowskiej Cafe Lisboa wypiekającej pastel de nata
- O pierwszych kosmetykach Resibo, Hagi i Jan Barba
- O roślinnym ramenie w Vegan Ramen Shopie
- O książce kucharskiej kapitana Kacperaszka
- O męskiej pielęgnacji
- o Oli Hercules
- o koreańskiej sztuce odpoczynku
NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER
STOŁECZNE WYDANIE GAZETY WYBORCZEJ
- Mój przewodnik po kulinarnym podziemiu
- O Monice Waleckiej o tym jak smakuje prawdziwe chlebiszcze
- O Yeunsu Lee, szefowej kuchni bistro Koreanka
- O detoksie na wiosnę
- O wpływaczach
- O Koreance, nowym miejscu prowadzonym przez Yeunsu i Linh
- O randkach w Hali Koszyki
- O wielkim otwarciu Hali Gwardii
WEEKENDOWE WYDANIE GAZETA.PL
- Przewodnik po stołecznych koktajlbarach
- Ranking warszawskich kawiarni
- Przewodnik po wrocławskich restauracjach, barach i kawiarniach
- Przewodnik po poznańskich restauracjach, barach i kawiarniach
- Wywiad z rzeźnikiem Grzegorzem Kwapniewskim
- Wywiad z Luizą Trisno, szefową kuchni restauracji Ramen Girl
- Wywiad z Jackiem Szklarkiem, prezesem polskiego oddziału Slow Food
- Wywiad z mistrzem baristów Sławkiem Saranem
- Wywiad ze Sławkiem Sendzielskim o ogrodowych obciachach
- Wywiad z Adamem Chrząstowskim o kondycji Rzeczpospolitej Grillowej
- Wywiad z Japończykiem, Shoji Okadą, o polskich przekleństwach
- Przewodnik po Kraju Basków
- Wywiad z Polakiem, który warzy piwo w Wietnamie
- Wywiad z Tomkiem Roehrem, twórcą pierwszego w Polsce baru „zero waste”
- Przewodnik po Bukareszcie
- Wywiad z koreańskim Bj’em Banzzem prowadzącym kanał mukbang
WERANDA WEEKEND
- 5 powodów, by odwiedzić Południowy Tyrol
- Czy znasz 3 najlepsze sauny w Warszawie?
- Jak nauczyć się gotować w 4 godziny?
- 5 powodów, by odwiedzić Ischgl w Austrii
- Dlaczego warto kąpać się w sianie?
- 5 miast nieopodal włoskiego Bari, które warto odwiedzić
Czasami zamieniam się rolą z innymi dziennikarzami i to ja jestem odpytywana.
- W rozmowie z Izą Szymańską dla „Gazety Co Jest Grane”
- W rozmowie z Patrykiem Chylewiczem dla SoPerlage
- W rozmowie z Harel dla Qelement
- W rozmowie z Agą Kozak dla „Przekroju”
- W rozmowie na temat trendów kulinarnych, cz. 1.
- W rozmowie na temat trendów kulinarnych, cz. 2.
- W rozmowie na temat lodziarni w Warszawie
- W rozmowie na temat śniadań w Warszawie
- W rozmowie na temat wegewakacji
- W rozmowie na temat targowisk
- W rozmowie na temat regionalnej kuchni
- W rozmowie na temat oszukiwania w menu
- Degustacja z Agą Kozak – Wyborcza.pl
- W rozmowie z Moniką Kucel z Elementu Żeńskiego o koreańskiej saunie, kieckach i kosmetykach
- W rozmowie z Agnieszką Kowalską dla Warszawawarsaw.com
Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie.
Kontakt: basia.starecka@gmail.com