Szparagi, bób i feta w inspirowanym grecką kuchnią prostym makaronie orzo.
Albo ryż albo makaron – myślałam do tej pory. Tymczasem orzo to coś, co łączy oba te produkty w sposób wyśmienity. Jest to makaron do złudzenia przypominający kształtem ryż. Dość drobny, idealny do gęstych sosów ale i zapiekanek. Przypomniałam sobie o nim niedawno, podczas pobytu w Grecji, gdzie na malutkiej wyspie Poros zajadałam się makaronem orzo w sałatce z pomidorami, fetą i doskonałą oliwą. Po powrocie pomyślałam, że orzo równie dobrze będzie smakował z nowalijkami. Sprawdźcie sami – uważam, że szparagi, bób i groszek to dla niego idealne i bardzo wiosenne połączenie!
Przepis na makaron orzo z nowalijkami (porcja na 2 osoby)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- pół pęczka szparagów
- 150 g bobu
- 150 zielonego groszku
- 200 g makaronu orzo
- sól i pieprz do smaku
- 100 g fety
- natka pietruszki
- natka mięty
Czosnek kroimy w plasterki, rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy czosnek i dodajemy warzywa – pocięte w kawałki szparagi, bób oraz groszek. Mieszamy i przez chwilę podsmażamy.
W oddzielnym zagotowujemy wodę na makaron, wsypujemy orzo i gotujemy do miękkości ok 8-10 minut. Przekładamy ugotowany makaron do rondla z warzywami. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy serem feta, natką pietruszki i miętą.
Partnerem postu jest marka TEKA