- 4 jabłka
- arkusz pergaminu do pieczenia
- 4 patyczki do szaszłyków
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
- 4 łyżki wody
Jabłka myjemy, wyjmujemy z nich ogonki, osuszamy, nadziewamy na patyczki. Odcinamy kawałek pergaminu, na który będziemy odkładać jabłka (do polukrowanych jabłek możemy również użyć kratki cukierniczej). Patelnię ustawiamy na najmniejszym ogniu, wysypujemy na nią cukier i barwnik, dodajemy wodę i mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Sprawdzamy temperaturę karmelu za pomocą termometru cukierniczego. Kiedy dojdzie do 145 stopni (maksimum 165 stopni) zdejmujemy patelnię z ognia i szybko obtaczamy w nim jabłka. Gotowe odkładamy na pergamin, lub kratkę, i czekamy, aż karmel zastygnie.
Przepis ukazał się na łamach Wysokich Obcasów, zdjęcia: Monika Walecka