Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić – podsmażcie je tylko na masełku. Niech w tym czasie rośnie sobie ciasto, to najprostsze, na drożdżach. Kiedy już wyrośnie wystarczy zalać nim banany i całą patelnię włożyć do piekarnika. Na koniec tylko odrobina syropu klonowego, albo i kuleczka lodów waniliowych, i można rozkręcać bankiecik!
Bananowe ciasto z patelni
Na 6 porcji:
- 2 jajka „zerówki”
- 60 g brązowego cukru
- 2 szczypty soli
- 400 g napoju roślinnego lub mleka
- 1 całe opakowanie (7 g) drożdży instant
- 350 g mąki pszennej
- 40 g rozpuszczonego masła
- 3 dojrzałe banany
- 40 g masła do smażenia bananów
- łyżka syropu klonowego
Przygotowujemy najprostsze ciasto drożdżowe
Wbijamy jajka do miski, mieszamy je z cukrem, solimy, dodajemy napój roślinny, drożdże i mąkę. Mieszamy, dodajemy masło i znowu mieszamy do jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto można także przygotować wieczorem, włożyć na noc do lodówki i resztę zrobić o poranku.
Karmelizujemy banany
Banany kroimy wzdłuż na pół. Rozpuszczamy masło na żeliwnej patelni. Smażymy na nim banany od wewnętrznej strony, a po minucie, kiedy się odrobinę skarmelizują, zalewamy je wcześniej przygotowanym wyrośniętym już odpowiednio ciastem. Wyrównujemy brzegi i od razu wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy
Ciasto pieczemy ok 20 minut. Możemy sprawdzić, czy jest gotowe, nakłuwając je drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu będzie suchy – możemy wyjąć patelnię z piekarnika i serwować ciasto na stół polane syropem klonowym lub, w wersji bardziej deserowej, udekorowane lodami. Ciasto przekładamy na półmisek, bananami do góry, lub pozostawiamy na patelni. W końcu to ciasto z patelni.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!