Słodkie, kwaśne, ostre i rozgrzewające jednocześnie. Bogate w smaku curry na bazie mleka kokosowego, pasty chili z dodatkiem krewetek i mango.
Mango curry z krewetkami (na 3 osoby)
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 liście limonki kaffir
- łyżka żółtej pasty curry
- łyżka tajskiej pasty chili (nam prik pao)
- 200 ml mleka kokosowego
- ćwiartka cytryny
- ½ kg krewetek
- pół mango
Ustawiamy patelnię na ogniu, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i liście limonki kaffir. Zmniejszamy ogień, dodajemy po łyżce pasty curry i tajskiej chili, smażymy chwilę i wlewamy mleko kokosowe. Dobrze wszystko mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny i dusimy parę minut. W tym czasie obieramy krewetki. Dodajemy je do reszty, dusimy, aż zmiękną. Obieramy połowę mango, kroimy w kostkę, mieszamy pod koniec z potrawą. Danie dekorujemy np. łyżką jogurtu, świeżą kolendrą i uprażonymi z dodatkiem sosu rybnego orzechami arachidowymi.
Więcej o kuchni tajskiej znajdziesz TU.
Podobał Ci się przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!