Basia, a jak ty robisz te pyszne słodkie pomidorki do chlebka, które zawsze jemy u ciebie? To jest przepis na życzenie moich koleżanek. Zbyt jednak popularny, by trzymać go w sekrecie. Przyda się na bankiety, święta, plotki z dziewczynami, ale też i na śniadanie czy kolacje – nie tylko do chleba.

Karmelizowane pomidorki z brzoskwiniami
- 250 g pomidorków cherry
- mała gałązka rozmarynu
- parę listków bazylii
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka wędzonej papryki
Pomidory wrzucamy do rondelka, dodajemy po kolei: rozmaryn, bazylię, ocet, miód, oliwę i wędzoną paprykę. Stawiamy na małym ogniu, mieszamy, czekamy z 5 minut aż pomidory zmiękną. Nie chcemy redukować powstałego pomidorowego sosiku, im go więcej tym lepiej. Zdejmujemy z ognia.
- 2 brzoskwinie
- sól i pieprz
- 300 g kremowego serka (np.: skyr, gęsty jogurt, ricotta, bieluch)
- pyszny chlebek do podania
Brzoskwinie kroimy w kawałki o zbliżonym rozmiarze do pomidorków. Mieszamy je z przygotowanymi wcześniej pomidorkami, doprawiamy solą i pieprzem. Ser po wyjęciu z opakowania lekko ubijamy, rozsmarowujemy na talerzu w taki sposób, by miał rancik trzymający sos. Na środek wykładamy przygotowane pomidory z brzoskwiniami i sosem. Podajemy z pieczywem. Uśmiechamy się i zjadamy.
Obejrzyj film z przepisem




Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu! Będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to także instagram / facebook. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!