Jajeczko z pieczonymi rzodkiewkami i wędzonym palonym masłem

To mój sprawdzony przepis na „jajeczko”.  Nie wyobrażam sobie już żadnego wiosennego spotkania przy stole bez tego półmiska. Możecie go podać jako przystawkę, jedno z wielu świątecznych czy bankietowych dań, albo jako smarowidło do pieczywa, którym łatwo się jest dzielić.

 

Połączenie kremowej ricotty z jajkami o równie kremowym żółtku przełamują soczyste chrupiące rzodkiewki. Są jednak wcześniej upieczone z czosnkiem dzięki czemu tracą nieco zawzięty charakter, nabierają ogłady i wyjątkowej słodyczy. Kluczowe dla powiązania całej kompozycji jest palone masło doprawione wędzoną papryką – dzięki temu prostemu, bo złożonemu z dwóch składników dodatkowi, półmisek staje się iście restauracyjną wyszukaną przyjemnością godną odświętnych stołów. Polecam zostać przy wędzonej papryce i nie wymieniać jej na żadną inną, jej dymny posmak przenosi całość w inny wymiar.

 

Obejrzyj film z przepisem

pieczone rzodkiewki nakarmiona starecka

Jajeczko z pieczonymi rzodkiewkami i wędzonym palonym masłem

4 porcji

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki oliwy
  • parę ząbków czosnku
  • 2 lub więcej jajek – w zależności od liczby gości i apetytów
  • 40 g  masła
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • opakowanie ricotty
  • sól i pieprz do smaku
  • parę kropel soku z cytryny

 

Rzodkiewki myjemy, odcinamy im korzonki, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy oliwę i czosnek obrany z łupinki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Pieczemy ok 10-12 minut. Rzodkiewki stracą nieco w tym czasie swój kolor, staną się różowe, a czosnek zmięknie i będzie go potem można rozsmarować na pieczywie.

Jajka gotujemy 5-6 minut. Zależy nam, by ich żółtka pozostały kremowe. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, obieramy przed samym wydaniem dania.

W rondelku rozpuszczamy masło na bardzo małym ogniu. Uważnie obserwujemy. Kiedy się rozpuści poczekajmy chwilkę, aż na jego powierzchni pojawią się bąbelki, a na spodzie rondelka brązowe drobinki. Powinniśmy poczuć charakterystyczny orzechowy aromat palonego masła. Odstawiamy wtedy rondelek na bok, dodajemy wędzoną paprykę i mieszamy.

Ricottę lekko ubijamy, by nabrała jednolitej konsystencji i rozsmarowujemy na półmisku. Zróbmy łyżką parę wgłębień, w których umieścimy później pozostałe składniki. Zaczynamy od palonego masła – polewamy nim ricottę. Następnie na jej powierzchni układamy upieczone wraz z czosnkiem rzodkiewki. Na samym końcu pokrojone ugotowane jajka i parę gałązek świeżego koperku. Solimy, pieprzymy do smaku, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Podajemy z pieczywem, bo nim najłatwiej zgarnia się wszystkie przyjemności tego dania na raz. Uśmiechamy się i zjadamy.

 

 

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Uczta Nakarmionej Stareckiej” do słuchania na Spotify i oglądania na YouTube RMF SHOW. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest