Najsłodszy początek jesieni jaki można sobie wyobrazić i najprostszy pomysł na szybki deser. Gorące ciasto można podać z lodami, będzie jeszcze bardziej smakowite.
Cobbler ze śliwkami
6 porcji, potrzebna będzie forma do tarty 26-28 cm
Farsz
- 1 kg śliwek
- 1 łyżka miodu
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- do podania: lody waniliowe
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Mieszamy je z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Ciasto
- 150 g mąki
- 90 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 ml mleka
- 60 g rozpuszczonego masła
- starta skórka z połówki cytryny
Mąkę i cukier łączymy z proszkiem do pieczenia, mlekiem, masłem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy składniki. Przygotowane wcześniej śliwki układamy w naczyniu do pieczenia (najlepsza będzie forma do tarty 26-28 cm). Zalewamy je ciastem i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 C. Ciasto po upieczeniu powinno być z wierzchu apetycznie rumiane. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe z lodami.
Reklama DR Prakti
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe.Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!