Wiosenne i orzeźwiające danie – dodatek kefiru, koperku i rzodkiewek sprawia, że szparagi smakują jak pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w sezonie.
Młode, zieloniutkie i jędrne szparagi nie potrzebują garnków, by je przygotować. Można je przecież zjadać nawet na surowo! Wielbicielom szparagowej obróbki termicznej polecam jednak ekspresowe przygotowanie ich na patelni zamiast w garnku. Odrobina wody, łyżka masła, chwila, by wszystko się połączyło, a szparagi w tym wszystkim złapały nieco miękkości i nabrały jeszcze więcej smaku. W moim przepisie – także nietypowego koloru. To zasługa rzodkiewek, które podgrzane tracą nieco animuszu puszczając przy okazji sporo chwytającego za serce… różu.
Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami
- garść orzechów laskowych
- pęczek szparagów
- pół szklanki wody
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- parę rzodkiewek
- sok z połowy cytryny i skórka z cytryny
- 1 łyżka miodu lub innego słodzika
- 2 łyżki serka mascarpone i chlust kefiru (lub kremowy serek, jogurt, labneh)
- świeży koperek i płatki chabrów do dekoracji
Zaczynamy od prażenia orzechów laskowych na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy nieco przestygnął, ścieramy z nich skórkę i siekamy na drobniejsze kawałki.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy łyżkę masła, wykładamy szparagi. Gotujemy na małym ogniu, solimy. Dorzucamy pocięte w ćwiartki rzodkiewki, zakwaszamy sokiem z cytryny i słodzimy. Dusimy przez chwilę.
Mascarpone mieszamy z kefirem, solimy, rozsmarowujemy na talerzu. Na wierzchu układamy szparagi z rzodkiewkami, dodajemy odrobinę różowego sosu, startą skórkę z cytryny, solimy, pieprzymy, dekorujemy uprażonymi orzechami laskowymi. Uśmiechamy się i podajemy z pieczywem.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts. Nowe odcinki w każdą niedzielę, a w nich spotkania z gośćmi przy deserach.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!