Kremowe, rozgrzewające i w pełni roślinne curry. Nie wymaga użycia pasty curry, bo bazuje na paru przyprawach i dodatku mleczka kokosowego. Curry na skróty, ale nie w smaku. Tu poczujecie prawdziwe bogactwo. Podajcie je z dowolnym ulubionym ryżem, świeżą kolendrą i – jeśli macie pod ręką – odrobiną oleju sezamowego.
Dyniowe curry z karmelizowanymi nerkowcami
(2 porcje)
- ćwiartka dyni
- 1 batat
- olej roślinny do smażenia
- 4 suszone papryczki chili
- łyżka kurkumy (suszonej lub świeżej i startej na tarce)
- łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 liści laurowych
- parę listków świeżej kolendry
- limonka lub cytryna
Dynię i batata obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dorzucamy chili, kurkumę i cynamon. Przesmażamy przyprawy przez chwilę, aż uwolnią aromat. Wtedy dodajemy dynię i batata. Mieszamy, smażymy, a po 3 minutach zalewamy całość mleczkiem kokosowym, doprawiamy sosem sojowym i dodajemy liście laurowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem ok 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przygotowujemy karmelizowane nerkowce.
Karmelizowane nerkowce
- pół szklanki nerkowców
- chlust sosu sojowego
- chlust syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
- łyżeczka proszku curry lub chińskiej przyprawy 5 smaków
Nerkowce wysypujemy na suchą patelnię i prażymy je około minuty. Uważnie, na małym ogniu, by ich nie przypalić. Następnie zasypujemy je przyprawami i mieszamy. Dolewamy sos sojowy i syrop z agawy. Mieszamy całość, aż płyny odparują, a nerkowce zaczną się do siebie kleić. Wtedy zdejmujemy je z patelni. Curry podajemy z ryżem, u mnie basmati, i karmelizowanymi nerkowcami. Możemy dorzucić jeszcze świeżą kolendrę, parę kropli oleju sezamowego i sok z cytryny lub limonki.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts. Nowe odcinki w każdą niedzielę, a w nich spotkania z gośćmi przy deserach.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!