Czcigodna Jeong Kwan mieszka obok świątyni Baegyang-sa. Buddyjski klasztor powstał w 632 roku i jest jednym z najstarszych w Korei Południowej. Ona sama zaś jest jedną z najbardziej uznanych szefowych kuchni na świecie.
Kim jest mniszka z Netflixa?
Jeong Kwan codziennie oddaje się praktyce zen i studiowaniu buddyjskich sutr. Ale także gotuje. Jest odpowiedzialna za dietę wszystkich mniszek i mnichów mieszkających w klasztorze. Można im pozazdrościć. Roślinne dania Jeong Kwan to arcydzieła sztuki kulinarnej. Nawet zwykłe kiełki fasoli mung w jej wykonaniu zachwycają. W dodatku ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Kiełki jako sałatka czy też dodatek do dań są proste i łatwe w przygotowaniu – przepis znajdziecie poniżej.
Moje spotkanie z Jeong Kwan
O Kwan zrobiło się głośno od czasu premiery „Chef’s Table”. Netflix poświęcił cały odcinek swojej serii jej mnisiej kuchni. Ja poznałam czcigodną Jeong Kwan w 2018 roku. Odwiedziłam ją w jej kuchni ukrytej w lesie. Ach, to było jedno z piękniejszych przeżyć kulinarnych w moim życiu. Miałam szczęście wziąć udział w warsztatach przez nią prowadzonych, zjeść to co przygotowała i jeszcze przeprowadzić z nią wywiad. Przepis na kiełki to smaczna pamiątka z tego spotkania. Mam nadzieję, że i was zachwyci tak jak mnie.
Jak wyglądało nasze spotkanie? Skąd Jeong Kwan wytrzasnęła kolekcję ceramiki z Bolesławca? O tym wszystkim przeczytacie w relacji ze spotkania w tym wpisie.
Przepis na kiełki mniszki z Netflixa
(2 porcje)
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki kiełków fasoli mung (lub innych ulubionych)
- 2 łyżki sezamu* (lub fistaszków)
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej kiełki i blanszujemy je przez minutę. Krótko! Nie chcemy ich przegotować, mają pozostać jędrne. Przecedzamy je przez sitko i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do obeschnięcia.
Na suchej patelni prażymy sezam. Uważnie, łatwo go przypalić. Kiedy się ładnie zezłoci i zacznie pachnieć, przesypujemy go do moździerza. Ucieramy go na gładką masę przez minutę, –dwie.
Kiełki mieszamy z olejem sezamowym, utartym sezamem oraz solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do dań obok, albo mieszamy z ryżem, kaszą czy makaronem ryżowym.
*Sezam można zastąpić fistaszkami – postępujemy z nimi podobnie, najpierw prażymy a potem ucieramy w moździerzu.