Zupa ogórkowa z liści kalarepy (v)

O walorach kalarepki pisałam już we wcześniejszym przepisie na słoneczny krem z kalarepki. Kalarepa w sezonie, kiedy jest świeża, seledynowo-zielona, jest kusząco wiosenna. Można ją chrupać na surowo, wmieszać w kolorową sałatkę, lub zmiksować na zupę krem jak w moim przepisie. Co jednak zrobić z jej liśćmi, które są tak jędrne i mięsiste? Na pewno nie wolno ich wyrzucać!

kalarepa
seledynowa wiosenna kalarepka
liście kalarepy są bardzo zdrowe
liście kalarepy są bardzo zdrowe

Liście kalarepy są bardzo zdrowe

Jak to z warzywami bywa, największą kumulację wszystkich walorów zdrowotnych, z których słyną niektóre bulwy, mają ich liście. Tak jest i w przypadku kalarepy. Jej liście mają bardzo dużo żelaza. To ważna informacja dla wszystkich, którzy zauważyli jego spadek w badaniu krwi. Anemicy, kobiety w ciąży lub po porodzie, a także osoby na diecie wegańskiej w pierwszej kolejności powinny się z nimi zaprzyjaźnić. Żelazo to nie wszystko. Kalarepa słynie ze swoich antyrakowych właściwości, a jej liście to także sporo chlorofilu, który w dużym skrócie wzmacnia pracę wątroby i woreczka żółciowego.

Sprawdź mój prosty przepis na zupę krem z kalarepy

Jak jeść liście kalarepy?

Liście są grube i mięsiste, przypominają w tym nieco jarmuż. Próbowałam je blanszować z czosnkiem i zjeść jak szpinak, ale były dla mnie zdecydowanie za łykowate. Postanowiłam je zatem zmiksować i w takiej formie dodać do zupy. Starałam się ich zbytnio nie gotować. Liście kalarepy pod wpływem wysokich temperatur tracą bowiem swoje właściwości. Oto przepis na zdrowszą wersję zupy ogórkowej.

Kalarepa i szparagi? Pyszne wiosenne połączenie w sycącym azjatyckim daniu

zupa z liści kalarepy
zupa z liści kalarepy
zupa z liści kalarepy
zupa z liści kalarepy

Przepis na brzydką ale pyszną zupę z liści kalarepy

składniki na 2 porcje

  • liście z 1 kalarepy
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • półtora litra wody lub bulionu
  • 2 kiszone ogórki
  • pół szklanki zalewy z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz
  • świeży koperek do przybrania

Liście dokładnie myjemy, kroimy w paski i miksujemy z odrobiną oliwy w blenderze na konsystencję pesto.

Na dnie garnka rozgrzewamy olej lub oliwę i podsmażamy na niej pocięte w plastry czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą dodajemy  obrane i pocięte w dużą kostkę marchewkę i ziemniaki. Mieszamy przez chwilę po czym zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dorzucamy do zupy starte na tarce lub pocięte w kostkę ogórki kiszone oraz dolewamy zalewę z ich kiszenia (opcjonalnie). Gotujemy wszystko kolejne 15 minut pod przykryciem.

Sprawdzamy ziemniaki czy zmiękły, jeśli tak, to zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy go naszym pesto z liści kalarepy.

Próbujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Skrapiamy zupę oliwą i podajemy ze świeżym koperkiem. Smacznego!

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!