Zakupy online: gdzie kupić dobrą mąkę?

Zapomnijcie o kolejkach w supermarketach i zwykłej przemysłowej białej mące. W Polsce działa jeszcze trochę małych rodzinnych młynów, które sprzedają wysokiej jakości mąkę przez internet. Sporo z nich mieli ekologiczne ziarna tradycyjnymi metodami. Chleb upieczony na takiej bazie nie jest zwykłym zapychaczem żołądka, ale wartościowym posiłkiem.

Spędziłam parę dni na szukaniu mąki żytniej: zajrzałam do młynów, o których pisałam kiedyś teksty, podpytałam zaprzyjaźnione piekarki, w końcu zamówiłam parę kilogramów mąki. Tak powstał ten tekst – praktyczna ściągawka, która mam nadzieję przyda się wam bez względu na to, jak często pieczecie chleb, na co dzień czy od święta.

Gdybyście woleli zaopatrzyć się w gotowe wypieki, to listę warszawskich piekarni i restauracji wypiekających pieczywo na zakwasie znajdziecie w poprzednim poście: Gdzie kupić dobry chleb na zakwasie. Zdrówka!

Bio Babalscy 

To mój ulubiony adres w sieci. Darzę wielkim szacunkiem pana Mietka Babalskiego, pioniera upraw ekologicznych zbóż w Polsce. Jako pierwszy w kraju zaczął uprawiać stare odmiany zbóż takie jak płaskurka, orkisz i samopsza. Sam je również mieli tradycyjną metodą w kamiennych żarnach. W ofercie Babalskiego prócz mąk (pszennej, żytniej, orkiszowej, jęczmiennej, owsianej, gryczanej, grochowej) są także płatki (pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe), pełnoziarniste makarony jego wyrobu (w tym z samopszy i płaskurki, niestety nie wszystkie dobrze znoszą gotowanie i się rozpadają) oraz kasze. Mam swoje dwie ulubione: gryczana niepalona (6,56 za pół kg) oraz gruby orkisz (6,23 zł za pół kg). Mają tyle smaku, że spokojnie mogą być głównym składnikiem posiłku, np. z odrobiną podsmażonej cebulki.

bio babalscy, maka ekologiczna gdzie kupic online bio babalscy, maka ekologiczna gdzie kupic online

Młyn Kopytowa 

Rodzinny młyn w małej miejscowości Kopytowa koło Krosna na podkarpaciu – z terenów uznawanych za jedne z najczystszych w Polsce. Przez okres PRL upaństwowiony, a w latach 90. z powrotem odzyskany przez prawowitych właścicieli. Posiada certyfikat produkcji ekologicznej, mieli zboża pochodzące z ekologicznych gospodarstw, sprzedaje także otręby i kasze. Ostatnio prócz mąki pszennej (3,50 zł za kg) i orkiszowej (9 zł za kg) kupiłam także mąkę z ciecierzycy (8 zł kg), oraz z samopszy (10,50 zł za kg), a także kaszę jaglaną (10,50 zł za kg) oraz dorodne nasiona ekologicznego słonecznika (5,90 za 1 kg) – za dostawę, której realizacja potrwała zaledwie kilka dni, zapłaciłam 13 zł.

Młyn Kopytowa, gdzie kupić make Młyn Kopytowa, gdzie kupić make

 

Niro Bio 

Rodzinna firma produkcyjna z niewielkiej miejscowości Boronów specjalizuje się w ekologicznym orkiszu. Pozyskuje go z polskich certyfikowanych gospodarstw. Ale w jej ofercie znajdują się także inne ziarna z upraw ekologicznych: owies, żyto, samopsza i płaskurka. Mieli się je w młynach żarnowych na mąki i robione z nich pełnoziarniste makarony. Wszystkie są bezjajeczne, więc wegańskie, nie zawierają także soli. W sklepie można kupić także płatki i kasze, a nawet piękne drewniane młynki żarnowe. Można w nich samodzielnie zmielić ziarna na mąkę, świeże płatki na śniadanie, a nawet kawę i pieprz. Na realizację zamówień czeka się około tygodnia, a dostawa jest gratis od 150 zł.

Młyn Bogutyn 

Młyn w Paszkach k. Radzynia Podlaskiego działa nieprzerwanie od 1908 roku. Wśród jego bestsellerów są dwie mąki: żytnia chlebowa typ 720 (3,84 zł za kg, 19,20 za 5 kg), oraz ekologiczna orkiszowa typ 700 – 9,85 zł za kilogram. Na stronie można jednak znaleźć o wiele więcej skarbów niż tylko z młynowej produkcji. Wśród nich m.in. suszony zakwas piekarski, mielony słód jęczmienny, miód kasztanowy, kruszony karob i pełnoziarniste makarony. Uwaga, klikanie wciąga i można na nim spędzić godziny.

restauracja Mąka i woda oraz Supperlardo

już niebawem pod szyldem: Mąka i Woda Piekarnia i Młyn

Najnowsze odkrycie: stołeczna restauracja Mąka i Woda posiada swój własny młyn, w którym przerabia ekologiczne ziarna na równie ekologiczne mąki. Można je kupić stacjonarnie na miejscu – kosztują od 4 do 8 zł za kilogram. Do wyboru jest pełnoziarnista orkiszowa, żytnia i pszenna. Szef kuchni Paweł Fabiś wypieka z nich wspaniałe chleby, które można rezerwować telefonicznie lub mejlowo, odbierać osobiście lub zamówić w dowozie przez WOLT czy Uber Eats (zdjęcia z restauracji: Piotr Tuora).

gdzie kupic make, maka i woda gdzie kupic make, maka i woda

Młynomag 

Jeden z najstarszych działających w Polsce młynów stoi w Reszlu, ok. 30 km od Mrągowa. Jego historia sięga XIV wieku i niemal zawsze pozostawała w rękach kolejnych rodzin młynarzy. Dziś odnowiony i przywrócony do historycznego stanu ma bogatą ofertę mąk – jest tu m.in. mąka reszelska polecana do wypieku ciast drożdżowych czy też chlebowa żytnia do wypieku domowego pieczywa na naturalnym zakwasie.

Swoja Mąka

Sklep oferuje mąki, kasze i płatki z młynów i małych manufaktur w Małopolsce. Wśród mąk przeważają głównie te przeznaczone do wypieku domowego chleba. Dostawa kosztuje 12 zł przez paczkomat InPost lub 17 zł przez kuriera DPD, możliwy jest także odbiór osobisty.

MOI CZYTELNICY POLECAJĄ RÓWNIEŻ NASTĘPUJĄCE SKLEPY:

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!