2 proste przepisy na kwiaty cukinii

Piękne i smaczne. Kwiaty cukinii. Zerwijcie ich trochę i pędźcie do kuchni. Oto dwa proste przepisy.

Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii

6/8 porcji, czas przygotowania: ok 2 godzin

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 60 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Mąkę „siekamy” razem z masłem. Następnie ucieramy rękami, aby składniki się połączyły. Dodajemy wodę, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie  rozwałkowujemy. Obsypaną mąką formę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto podpiekamy w 200 stopniach przez około 20 minut.

Farsz:

  • 5 kwiatów cukinii (wraz z małą cukinią)
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • ½ posiekanej cebuli
  • 400 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 łyżki startego sera pecorino
  • 3 jajka „zerówki”
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kwiaty oddzielamy od cukinii, kroimy ją w małe kawałki i podsmażamy na maśle wraz z chili, czosnkiem i cebulą. Gdy składniki trochę przestygną, mieszamy je ze śmietaną, pecorino i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wylewamy na podpieczony spód tarty. Na wierzchu układamy kwiaty i zapiekamy tartę w 200 stopniach przez około 40 minut.

Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii
Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii

Co zrobić z dojrzałą cukinią? Tu znajdziesz przepis na Carpaccio z cukinii z oliwą i parmezanem!

Trofie z żeńskimi kwiatami cukinii i owczym serem

2 porcje, czas przygotowania: ok 15 min

  • 240 g świeżego makaronu trofie
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • ½ posiekanej małej cebuli
  • 4 żeńskie kwiaty cukinii (wraz z małą cukinią)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • miękki, dojrzewający ser owczy
  • sól i świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Szklimy czosnek z cebulą. Następnie dodajemy kwiaty cukinii i same cukinie. Dolewamy wino. Czekamy, aż odparuje. Gdy makaron się ugotuje, przekładamy go na patelnię i dolewamy 100 ml wody z gotowania. Czekamy, aż makaron zaabsorbuje prawie cały płyn z patelni. Pod koniec dodajemy drugą łyżkę masła i doprawiamy do smaku. Podajemy z kawałkami sera.

Kwiaty cukinii z makaronem i serem owczym
Kwiaty cukinii z makaronem i serem owczym

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!