Koreańska zupa z kiełków na kaca (v)

Polska zupa na kaca to najczęściej rosół. W Korei jada się podobnie, tylko bez udziału zwierząt, bo zupa z kiełków jest w stu procentach roślinna. Jej podstawą są kiełki fasoli mung. W Polsce są również powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo składników odżywczych. Z punktu widzenia kaca – przede wszystkim potas. A także magnez, żelazo, fosfor, jod, cynk, wapń. Mają też sporo witamin (w tym wit. B) i generalnie działanie wzmacniające odporność. Nic tylko je jeść. Poniżej znajdziecie jeden z łatwiejszych przepisów z ich udziałem – poza kiełkami potrzebne będą tylko 3 składniki!

Inne sposoby na kaca: pioruńsko ostre wegańskie kimchi!

koreańska zupa na kaca
koreańska zupa na kaca

Koreańska zupa z kiełków na kaca

4 porcje:

  • 250 g kiełków
  • 5 szklanek wody
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego

Kiełki płuczemy parę razy – w garnku lub na sitku. Zalewamy świeżą wodą i ustawiamy na ogniu do zagotowania. Dodajemy do nich cebulę pociętą w piórka oraz czosnek w plasterki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez parę minut. Doprawiamy sosem sojowym i zjadamy na ciepło.

KOREAŃSKI STREET FOOD – CO I GDZIE TANIO ZJEŚĆ W SEULU?

Podobał Ci się mój przepis? Napisz komentarz, kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!