Dhal z czerwonej soczewicy

Moja ulubiona zimowa zupa. Dhal to potrawa niezwykle aromatyczna i zdrowa. Soczewica jest dobrym źródłem roślinnego białka, a imbir i czosnek znane są ze swoich leczniczych właściwości – przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Dhal wydaje się zatem idealną potrawą na chłodniejsze dni. Zaspokaja apetyt na charakterne danie, rozgrzewa i syci na długo.

Dhal z czerwonej soczewicy w równie ognistym rondelku Le Creuset
Rozgrzewający dhal z czerwonej soczewicy w równie płomiennym rondelku Le Creuset

Dhal z czerwonej soczewicy
(Z proporcji składników wychodzi jeden duży garnek zupy)

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 70 ml oleju do smażenia
  • 4 cebule
  • 3 cm plaster imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka kurkumy, chana masala i garam masala
  • płaska łyżka kminu rzymskiego, mielonych nasion kolendry, nasion kopru włoskiego
  • 1 duża marchewka
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju z pestek dyni
  • parę gałązek świeżego koperku lub kolendry
Dhal z czerwonej soczewicy

Gotujemy soczewicę w dużej ilości wody (w proporcji 1 do 5) przez około 20 minut. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na małym ogniu szklimy pociętą w piórka cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i imbirem. Przyprawy mieszamy z odrobiną wody, by powstała pasta. Łączymy ją z cebulą, imbirem i czosnkiem. Mieszamy. Po paru minutach do zawartości patelni dajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Dusimy wszystko około 10 minut. Kiedy marchewka będzie już miękka, dorzucamy na patelnię pomidory. Dusimy kolejny kwadrans.

Ugotowaną soczewicę mieszamy z resztą składników z patelni. Próbujemy, doprawiamy. Dhal podajemy z odrobiną tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni oraz z paroma listkami koperku lub świeżej kolendry.

Dhal z czerwonej soczewicy

Partnerem postu jest

lecru

Podobał Ci się przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!