Najważniejszym elementem tego dania jest gęsty kremowy orzechowy sos. W połączeniu z dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu daje prawdziwego kopa!
Jeśli polubiliście wcześniej moje kluski spajsi-koko czy też azjatyczny makaron ze smażonym ogórkiem, to może być kolejny Wasz ulubiony przepis. Jego walorem jest czas przygotowania. To naprawdę danie dla leniwych. Do zrobienia w mgnieniu oka i przy minimalnym wysiłku.
Sprawdź mój popularny przepis na azjatyczny makaron ze smażonym ogórkiem!
Popieprzony makaron z masłem orzechowym
(2 porcje)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki cukru (brązowego lub innego słodzika)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego (jeśli nie masz mleczka kokosowego możesz zastąpić go jakimś olejem)
- garść orzechów ziemnych
- 200 g suchego makaronu ryżowego
- świeża kolendra lub mięta do dekoracji
- dużo, ale to dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowywanie sosu
Mieszamy sok z cytryny, masło orzechowe, cukier, lub też inny słodzik, sos sojowy i mleczko kokosowe ze sobą. Dokładnie, żeby cukier się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły w gładki sos.
Gotowy sos wylewamy na dno głębokiego talerza czy też miseczki, w których podamy nasze danie.
Orzechy wysypujemy na rozgrzaną i suchą patelnię. Zmniejszamy ogień i prażymy je do momentu, aż lekko zbrązowieją. Zdejmujemy patelnię z ognia, a orzechy siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Czy znasz przepis na szybki azjatyczny makaron – kluski spajsi-koko?
Przygotowanie makaronu
Makaron wrzucamy na wrzątek, gotujemy parę minut, aż będzie al dente. Od razu po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, żeby się nie posklejał. Po przecedzeniu układamy go na talerzach z sosem.
Całość dekorujemy posiekanymi prażonymi orzechami i świeżą kolendrą, a na koniec porządnie oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem – jak na zdjęciu. I już, to wszystko, gotowe!