Pieczona owsianka z malinami
- 110 g płatków owsianych
- 150 ml niemleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
- 60 g banana (to mniej więcej pół dużego banana)
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kopiasta łyżka malinowego dżemu
do dekoracji:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Płatki owsiane, niemleko, banana, szczyptę proszku do pieczenia i soli blendujemy na gładką masę owsianki. Wybraną miseczkę, w której będziemy zapiekać owsiankę, smarujemy odrobiną oleju. Dzięki temu owsianka nie przyklei się do jej brzegów i będzie ładnie od nich odchodzić już po upieczeniu. 3/4 zblendowanej owsianki przekładamy do miseczki, pośrodku dodajemy kopiastą łyżkę malinowego dżemu. Przykrywamy całość pozostałą owsianką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 18 minut.
Gotową owsiankę dekorujemy odrobiną masła orzechowego i czekolady, bo doskonale komponują się z malinami. Masło orzechowe możemy rozrobić z kropelką wody, żeby miało bardziej płynną konsystencję, łatwiejszą do zrobienia „maza” na wierzchu owsianki. Dorzucamy jeszcze czekoladę posiekaną nożem na drobne wiórki. Owsianka najlepiej smakuje na ciepło!