Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Raviolo con uovo
Raviolo con ouvo. Rubaszny włoski pierożek nadęty od smakowitego farszu z ricotty. Widok, który ukazuje się po przekrojeniu raviolo na pół, zostaje w pamięci na dłużej. Z jego środka zmysłowo...
Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022
Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. Wielkie emocje jakie towarzyszą jej oczekiwaniu porównać można tylko z tymi przed Tłustym...
Złoty brokuł czyli Vifon salad (v)
Przedstawiam Państwu danie, które łączy w sobie sztukę wyższą z najniższą, fantazję i wyrafinowanie haute cuisine z najtańszym daniem instant w stylu retro. Jego historia sięga początków moich...
Co dobrego zjadłam? Maj 2022
Co to był za maj! Być może wygląda tak co roku, ale tym razem cieszył i rozkwitał jakoś wyjątkowo. Apetyty dopisywały, smakowite i ciekawe towarzystwo również, a na stole wciąż było kolorowo i...
Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach
Nazywam się Basia Starecka i kocham desery.
Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili.
Zazjatyzowane awokado (v)
Zamarynowane na sposób koreański awokado możecie używać do wszystkiego. Jest pysznym, pełnym smaku kolorowym dodatkiem. I można je robić nawet z niedojrzałego awokado!
Pieczona owsianka z malinami (v)
Klasyczne połączenie owsianki z malinami. Smakuje jak najmilsze wspomnienie z dzieciństwa. Kto jadł babcine zupki mleczne z malinowym sokiem? Ręka w górę! Tym razem jednak struktura jest inna,...
Zupa z kiełków (v)
Kiełki fasoli mung! Powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo składników odżywczych. W Korei podobną zupkę jada się na kaca, bo kiełki to źródło potasu, magnezu,...
Co dobrego zjadłam w 2021?
Po okresie stołowania się tylko we własnej kuchni wcale nie brakowało mi dobrego jedzenia. Wręcz przeciwnie. Dawno tak dobrze sobie nie podjadłam jak właśnie w czasie pandemii. Zdziczałam więc...