- 1 brioszka lub chałka
- 5 jajek „zerówek”
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki brandy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta przyprawy piernikowej
- ¼ kostki masła
- opakowanie białego, kremowego serka
- maliny w syropie lub inne domowe słodkie przetwory
Kroimy brioszkę w kromki. Do miski wbijamy cale jajka, dolewamy mleko i brandy, dosypujemy cukier oraz cynamon, po czym wszystko dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą rózgi. Patelnię ustawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy na niej połowę masła. Kromki namaczamy w jajecznej masie – dokładnie z obydwu stron i smażymy je na patelni. Kiedy zrobią się złote z jednej strony, przerzucamy je na drugą. Po usmażeniu pierwszej partii smażymy kolejną na drugiej połowie masła w identyczny sposób. Podajemy posmarowane kremowym serkiem i polane malinami w syropie.
Przepis ukazał się na łamach Wysokich Obcasów, zdjęcia: Monika Walecka