Kluski spajsi-koko (v)

Ten makaron miał się nazywać „pikantno-słodki azjatycki makaron kokosowy”. Ale to przecież kluski spajsi-koko! Bo życie jest za krótkie, żeby sobie NIE dogadzać. A w tym daniu chodzi właśnie o dużą, słodko-pikantną azjatyczną przyjemność.

Ich największą inspiracją był syczuański makaron dan dan, ale ile z niego zostało oceńcie sami. To moja radosna i jakże pyszna twórczość.

Uwaga na kluski – powinny być pszenne. Te wszystkie przezroczyste, jak np sojowe czy ryżowe, tak dobrze nie absorbują sosu, a o to nasycenie tutaj właśnie głównie chodzi.

SPICY PEANUT NOODLES

SPICY PEANUT NOODLES

Kluski spajsi-koko

(2 duże porcje)

  • 250 g suchego pszennego makaronu (np. ja użyłam udonu)
  • ¼ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli nie lubisz, to nie dodawaj!)
  • łyżka sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki koreańskich płatków chili gochugaru (lub zwykłego chili, dozuj w zależności od preferencji)
udon i koreańska papryka gochugaru
masło orzechowe Basia Basia oraz sosy sojowe

Kluski gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy resztę składników. Ustawiamy na małym ogniu i mieszając podgrzewamy. Kiedy wszystkie składniki się ładnie połączą – dodajemy ugotowane kluski. Wyłączamy ogień pod rondelkiem i mieszamy kluski z sosem. Gotowe! Kluski możemy oprószyć szczypiorem, dymką lub prażoną cebulką.

azjatycki makaron kokosowy
kokosowy makaron słodko-pikantny

Pin It on Pinterest