Nawet najpyszniejsze jagodzianki z cukierni nie mogą się równać z tymi zrobionymi samodzielnie! Dlaczego? Bo satysfakcja z ich przygotowania sprawia równie dużą frajdę co zachwycający efekt końcowy. Spodziewajcie się pysznych drożdżówek! Miękkich, obłocznych, puszystych i sycących wszystkie zmysły! Pachnących masłem, tryskających świeżymi jagodami i chrupiących obfitą kruszonką. Ja w dodatku polewam moje jagodzianki po upieczeniu jeszcze lukrem. Nie tylko dlatego, że lubię barok w wypiekach. Ciasto w tym przepisie specjalnie nie jest zbyt słodkie i lukier w połączeniu z kwaskowatymi jagodami (nie dodaję do owoców ani cukru ani, tfu, żadnej skrobi) doskonale je równoważy słodyczą. Przepis poniżej przeszedł wiele testów i będzie idealny zarówno dla wprawionych jaki i początkujących JAGODZIAN!

Domowe jagodzianki z kruszonką od serca
(5 sztuk)
Ciasto:
- 270 g mąki
- 3 g drożdży instant
- 50 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
- duża szczypta soli
- 2 żółtka
- 110 g mleka (użyłam tłustego 3,2%)
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 60 g masła
Jagodzianki:
- 1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
- 400 g jagód
- 4 łyżki cukru pudru na lukier
- 1 mała łyżeczka wody

PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli łączymy w dużej misie. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy, zagniatamy ręcznie lub z pomocą robota. W trakcie dodajemy masło – partiami, podzielone na mniejsze kawałki. Zagniatamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w gładką całość. Gotową kule ciasta odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok 2 godziny. Ewentualnie możemy rozłożyć przygotowanie jagodzianek na dwa dni – ciasto przygotować wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Wtedy najlepiej ciasto postawić na górnej półce gdzie jest najwyższa temperatura w lodówce.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
Przygotowujemy kruszonkę. W misce łączymy mąkę pszenną z cukrem. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę lub starte na tarce – łatwiej będzie je rozetrzeć z resztą składników w palcach na kruszonkę.

PRZYGOTOWANIE JAGODZIANEK
Jagody myjemy, dokładnie osuszamy na sitku i na ręczniku.
Wyrośnięte wcześniej ciasto dzielimy na 5 równych części. Formujemy z każdej krągłą kuleczkę. Rozwałkowujemy je na grubość ok 2-3 mm. Dobieramy miseczkę, w której będziemy układać rozwałkowane ciasto, a na jego środek jagody, tak będzie nam łatwiej. Na każdą jagodziankę potrzebujemy 80 g jagód, czyli ok 4-5 łyżek jagód. Niczym ich nie doprawiamy. Po ułożeniu jagód do ciasta zawijamy jagodzianki. Najłatwiejszą metodą jest ta przypominająca lepienie pierogów. Sklejamy ze sobą ciasto i możemy ułożyć już jagodzianki na przygotowanej wcześniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zlepieniem do góry lub dołu. Gotowe zlepione jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy hojnie kruszonką.
PIECZENIE JAGODZIANEK
Przygotowane jagodzianki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C (górna i dolna grzałka). Pieczemy ok 20 minut ( +/- 3 minuty, obserwujemy jak wyglądają z wierzchu i czy się już ładnie przyrumieniły). Upieczone jagodzianki dekorujemy lukrem: cukier puder łączymy z wodą, dokładnie mieszamy, aż powstanie lejąca się masa. Polewamy nią wypieki, dostawiamy do wystygnięcia. Jagodzianki możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany. Uśmiechamy się, zjadamy! Domowe jagodzianki wyśmienicie smakują także na drugi dzień.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Uczta Nakarmionej Stareckiej” do słuchania na Spotify i oglądania na YouTube RMF SHOW. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!