Wyjątkowe ciasteczka na świąteczny wyjątkowy czas. Idealne do chrupania przy herbatce, ale także do spakowania na prezent. Z wyglądu mogą przypominać słynne amerykańskie chocolate chip cookies ale CUKROTKI oferują zdecydowanie więcej przyjemności. W środku znajdziecie nie tylko kawałki płynącej czekolady, ale też i świąteczne aromaty. Dodatek przyprawy do pierników w cieście sprawia, że podczas pieczenia ciasteczek w domu pachnie świętami. Kluczowy również w tym przepisie jest cukier trzcinowy, bo to dzięki niemu zwykłe ciasteczka stają się prawdziwymi cukrotkami – tak przyjemnie chrzęszczą i chrupią. Sprawdźcie sami.
CUKROTKI
(9 dużych ciasteczek)
- 140 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka czekolady mlecznej
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem trzcinowym. Gdy cukier połączy się z masłem dodajemy pojedynczo jajka. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Dosypujemy przyprawę do pierników, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszoną czekoladę, delikatnie mieszamy ją z ciastem za pomocą łyżki. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki lub gałki do lodów nakładamy na papier po małej kulce ciasta. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po mniej więcej 15 minutach ciasteczka się rozpłyną i zaczną rumienić na krawędziach. Wyciągamy je wtedy z piekarnika, studzimy i chrupiemy z przyjemnością!
Ten przepis powstał we współpracy z marką Diamant – Słodkie Łączy.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!