Bardzo tajemniczy deser. Potrafi zniknąć w oczach. Od razu jako leniwa gospodyni ostrzegam: niewiele jest tu do roboty. Więc jeśli kochacie skomplikowane desery będziecie srogo zawiedzeni.
Wystarczy byle jak wymieszać parę składników na ciasto. Pokroić brzoskwinie, zjeść od razu połowę, bo przecież nie da się inaczej, dorzucić maliny, też skubnąć nieco, a resztę owoców która zostanie zalać ciastem.
Teoretycznie przepis jest na 4 porcje ale tylko dla przyzwoitych osób, praktycznie to są 2 porcje dla osób nieprzyzwoitych, a nawet 1 dla osoby bardzo nieprzyzwoitej.
Brzoskwiniowa zapiekanka z malinami, gałką muszkatołową i cynamonem
ciasto:
- 60 g masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru (użyłam brązowego)
- 150 ml mleka (może być roślinne)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
farsz:
- 4 brzoskwinie
- 3 czubate łyżki cukru (użyłam muscovado)
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 100 g malin
- śmietana 18% do podania
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem, dolewamy mleko i rozpuszczone wcześniej masło. Dodajemy pastą waniliową i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko energicznie, ale krótko. Brzoskwinie myjemy, kroimy dookoła pestki w grubsze plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania. Moje miało 26 cm. Mieszamy delikatnie z cukrem, doprawiamy gałką muszkatołową i cynamonem. Na wierzchu brzoskwiń układamy maliny – zostawiamy parę do dekoracji po pieczeniu. Owoce przykrywamy wcześniej przygotowanym ciastem. Możemy to zrobić za pomocą gałkownicy do lodów, a możemy po prostu nałożyć je łyżką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po upieczeniu studzimy, serwujemy z kwaśną śmietaną i paroma świeżymi malinami.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu! Będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to także instagram / facebook. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!
