Sezon na śliwki w wersji azjatycznej owocowej sałatki. W lecie używam brzoskwiń a teraz śliwek, które wspaniale uzupełniają się z pomidorami i przyprawą pięciu smaków.
2 porcje
- 1 łyżeczka cukru lub innego słodzika
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 2 pomidory
- 6 śliwek
- odrobina świeżej tajskiej bazylii, kolendry lub natki pietruszki
Najpierw robimy sosik. Mieszamy ze sobą cukier, ocet z przyprawą i oliwą. Następnie zalewamy sosikiem umyte i pokrojone wcześniej śliwki i pomidory. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się przegryzły, a owoce puściły nieco soku. Podajemy, a całość dekorujemy wybraną zieleninką. Można zjadać od razu lub zostawić na kolejny dzień. Będzie jeszcze pyszniejsza.