Pasta con gamberi e pesto di pistacchi – sycylijski klasyk kochany przez kobiety. Wszystkie, które odwiedziły kiedykolwiek Sycylię, przed wyjazdem na wyspę radziły mi w pierwszej kolejności spróbować właśnie tego dania.
Na jednym talerzu spotykają się tu dary morza i ziemi. Sycylia słynie z pistacji uprawianych w Bronte; słoiczki pistacjowych kremów, past, sosów i pesto znajdziecie na całej wyspie. Pistacje pojawiły się na Sycylii za sprawą arabskiej okupacji, ale mocno wrosły – dosłownie, korzeniami – w tożsamość kulinarną wyspy. Okazało się, że krzaki pistacji świetnie sobie radzą na wulkanicznych glebach u podnóża Etny. Smak tutejszych pistacji różni się nieco od tych dostępnych u nas, ale i tak warto zaryzykować zrobienie pesto w domu – przyda się do przyrządzenia nie tylko tego dania, lecz także jako pasta do sałat czy kanapek. Przepisy na pesto di pistacchi różnią się niuansami, ja na wszelki wypadek dorzucam trochę sera. A co!
Pesto di pistacchi (250 ml)
- 1 pęczek ciętej bazylii
- 180 ml oliwy
- 100 g solonych pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 60 g startego parmezanu
- skórka z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki miksujemy – pozostawiamy kawałki pistacji.
Pasta con gamberi e pesto di pistacchi (2 porcje)
- 60 ml oliwy
- 10 obranych krewetek 16/20
- szczypta soli
- 90 ml wytrawnego białego wina
- 250 g tagliatelli lub innego makaronu
- 3 łyżki pistacjowego pesto
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej krewetki. Delikatnie solimy, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy jest prawie gotowy, przekładamy go na patelnię z krewetkami (nie wylewamy wody po gotowaniu makaronu!). Dodajemy przygotowane wcześniej pistacjowe pesto. Mieszamy i wlewamy około 100 mililitrów wody z gotowania makaronu. Czekamy, aż płyn odparuje i powstanie kremowy sos. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy natką pietruszki.
Podobał Ci się mój przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!