Piękne i urokliwe Wilno! Aż wstyd się przyznać, że chociaż położone tak blisko Polski, a jeszcze bliższe naszym sentymentom, zakorzenione tak mocno w naszej kulturze i historii, odwiedziłam dopiero pierwszy raz w życiu… Pretekst był oczywiście kulinarny!
W tym roku Wilno zadebiutowało w przewodniku Michelin. I od razu dość spektakularnie, bo w samym mieście znalazły się aż 4 jednogwiazdkowe restauracje i oczywiście jeszcze więcej rekomendacji inspektorów tego słynnego przewodnika. Ruszyłam ich tropem ale też i za swoim nosem. Mam więc dla Was parę smacznych adresów z różnej półki stylowej i cenowej. Korzystajcie i zaglądajcie do Wilna.
Spoon Out & Cepai, Halės Turgavietė
Chłodnik litewski, cepeliny (również w wydaniu wegetariańskim), pierogi, kołduny, babka ziemniaczana i śledzie. Bar mieści się w najstarszej hali targowej miasta, więc po obiedzie koniecznie ruszcie na zakupy, czekają sery, niezliczone kiszonki, sękacze, chleb litewski i tatarskie ciasto z makiem.
Augustin (rekomendacja przewodnika Michelin), Didžioji 18
Talerzyki, którymi wcale nie będziecie się chcieli dzielić. Kuchnia sezonowa, nowoczesna i pyszna, pełna mocnych smaków i inspiracji ze świata. Nam najbardziej smakowała kalarepa z rakami w sosie dan dan, pieczona dynia z morelami i kolendrą oraz najbardziej litewski tatar jaki można sobie wyobrazić, bo na ziemniaczanym ciastku z kefirem i ogórkami.
Beigelistai, Literatų 7
Klimatyczna kawiarnia obok domu naszego wieszcza, Adama Mickiewicza. Zjecie tu pyszne bajgle, które w Wilnie przeżywają wielki renesans. Hojnie okraszone kremowym serkiem i grubo krojonym łososiem wędzonym na zimno. Do tego pyszna kawa i można zaczynać dzień.
Nineteen18 (1 gwiazdka Michelin), Dominikonų 11
Jak smakuje tradycyjna kuchnia litewska w wydaniu skandynawskim? Świeżo, sezonowo, bo na bazie plonów z własnej farmy, i lokalnych produktów. Oszczędna duńska estetyka stanowi dobry kontrast dla sentymentalnych smaków serwowanych przez szefa kuchni. Uwaga, w deserze, w pysznych lodach, można znaleźć mrówki. To także cytat z dziecięcych wspomnień szefa kuchni. Są bardzo kwaśne!
Stikliai (rekomendacja przewodnika Michelin), Gaono Gatvė 7
Klasyczna kuchnia w najlepszym wydaniu. Nienaganny serwis poda Wam niezwykle przemyślane, dopracowane i przepyszne dania takie jak przystawka z okonia morskiego w pomidorach z kawiorem, tortelini z truflami czy fantazyjne crème brûlée z wątróbki z makiem, karmelem i migdałami.
Baleboste, Pylimo 58, wejście z boku Halės Turgavietė
Przygotowane na bieżąco jeszcze ciepłe bajgle z wieloma dodatkami do wyboru (m.in.: wędzonym pstrągiem, pastrami, tuńczykiem czy z warzywami), domowe zupy, śledź po żydowsku, forszmak czy chałka. Niezobowiązujący bar z domową atmosferą przybliży Wam bogate dziedzictwo kuchni żydowskiej tego miasta.
Po więcej smaczków z Wilna zaglądajcie do Lithuania Travel, przewodnika Michelin oraz do Karoliny, która pysznie oprowadza po Wilnie w języku polskim.
Korzystasz z moich rekomendacji? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło poznać Twoją opinię.
Szukasz przepisów i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!