Dlaczego lubimy chrupać?

  • Czym różnią się chipsy o smaku Azji od chipsów o smaku Afryki?

  • Gdzie kończą się chipsy a zaczynają chrupki?

  • Czy warto patrzeć na chipsy w trakcie ich jedzenia?

Ludzkość dzieli się na dwa rodzaje: memlącą kremowe zupy i tę, która musi chrupać. Nasz mózg postrzega chrupiące produkty jako zdrowe i świeże, chociaż chipsy zupełnie takie nie są. Zamiłowanie do chrupania niektórzy naukowcy tłumaczą również chęcią rozładowania stresu – na niektórych działa więc kojąco. Może, nie musi, podobne zadziałać również najnowszy odcinek podcastu „Z Pełnymi ustami”. Nakarmiona Starecka i Śliwka nie tylko rozmawiają, lecz także sprawdzają, jak chrupią i smakują chipsy azjatyckie, oraz czym się rożnią od tych najpopularniejszych w Polsce.

Marta Śliwicka, blogerka kulinarna, popularna w sieci jako . Autorka książek i ebooków kulinarnych, współzałożycielka bloga burczymiwbrzuchu.pl współwłaścicielka agencji social mediowej Brandy.

https://www.instagram.com/sliwkamarta/

Pin It on Pinterest