U Tato – kuchnia gruzińska na Mokotowskiej

Mokotowska przyzwyczaiła nas do pewnego rodzaju splendoru. To tu między innymi modni, dobrze zapowiadający się polscy projektanci przed pięćdziesiątką mają swoje butiki, można kupić torebkę za parę tysięcy, poduszkę i stanik. Do tego elitarnego towarzystwa dołączył jakiś czas temu Tariel Maridashvili, Gruzin z Tbilisi, niegdyś dyrektor prywatnej szkoły w stolicy Gruzji, ostatnio kucharz w innej warszawskiej gruzińskiej restauracji – Rusiko (więcej o tym miejscu przeczytasz tu).

u Tato kuchnia gruzinska nakarmiona starecka

Na ścianach zawiesił dywany, ustawił pałacowe krzesła i gotuje. I to jak! Tu, podobnie jak w lokalu przy Alejach Ujazdowskich, chaczapuri (19 zł) jest po prostu obłędne – mięciuchne i wypełnione trzema rodzajami serów.

Nakarmiona Starecka, chaczapuri, U Tato u Tato kuchnia gruzinska nakarmiona starecka

Nie sposób poprzestać na jednym, a trzeba jeszcze zrobić miejsce dla równie dopracowanych słynnych gruzińskich pierożków chinkali (21 zł), wielkich, glutenowych cyców wypełnionych aromatycznym mięsem baranim i wieprzowym oraz bulionem, który należy wyssać, złapawszy uprzednio pieróg za wystający ponętnie sutek.

Nakarmiona Starecka, chaczapuri, U Tato, kuchnia gruzinska

Ale, ale! Jest jeszcze zupa, ujęta w nazwie lokalu tato (18 zł), gęsta, sycąca, z baranimi pulpetami i bogactwem ziół i przypraw. Koi ciało, głowę i serce.

Nakarmiona Starecka, zupa z baranina, U Tato, kuchnia gruzinska Nakarmiona Starecka, zupa z baranina, U Tato, kuchnia gruzinska

Jeśli nigdy nie próbowaliście bradlidziani – musicie, to klasyk gruzińskich przystawek i zimnych bufetów na imieninach gruzińskich ciotek, czyli delikatne plastry bakłażana, w które zawinięto tłusty orzechowy farsz (18 zł).

bradlidziani, Nakarmiona Starecka, kuchnia gruzinska, u Tato

Adżapsandali polecam bezmięsnym, chociaż padlinożercom też, to porządna porcja świetnych, uduszonych z mnóstwem przypraw warzyw (24 zł).

Adżapsandali, Nakarmiona Starecka, u tato, kuchnia gruzinska

Najsłabszy jest niestety kurczak, kolejny przebój z Gruzji, ale tu suchy i wymęczony, a powinien być tłuściutki i jędrny od sosu orzechowego. Wpadajcie jednak do Tato, bo zjecie tu jak w gruzińskim domu.

Nakarmiona Starecka, u tato, kuchnia gruzinska

U Tato
ul. Mokotowska 49
Warszawa
godziny otwarcia: pon.-niedz.: 11-22