Wilno: moje ulubione miejsca

Piękne i urokliwe Wilno! Aż wstyd się przyznać, że chociaż położone tak blisko Polski, a jeszcze bliższe naszym sentymentom, zakorzenione tak mocno w naszej kulturze i historii, odwiedziłam dopiero pierwszy raz w życiu… Pretekst był oczywiście kulinarny!

W tym roku Wilno zadebiutowało w przewodniku Michelin. I od razu dość spektakularnie, bo w samym mieście znalazły się aż 4 jednogwiazdkowe restauracje i oczywiście jeszcze więcej rekomendacji inspektorów tego słynnego przewodnika. Ruszyłam ich tropem ale też i za swoim nosem. Mam więc dla Was parę smacznych adresów z różnej półki stylowej i cenowej. Korzystajcie i zaglądajcie do Wilna.

Spoon Out wilno
wilno cepeliny
Halės Turgavietė
Halės Turgavietė

Spoon Out & Cepai, Halės Turgavietė

Chłodnik litewski, cepeliny (również w wydaniu wegetariańskim), pierogi, kołduny, babka ziemniaczana i śledzie. Bar mieści się w najstarszej hali targowej miasta, więc po obiedzie koniecznie ruszcie na zakupy, czekają sery, niezliczone kiszonki, sękacze, chleb litewski i tatarskie ciasto z makiem.

Augustin_wilno_ Michelin
Augustin_wilno_ Michelin

Augustin (rekomendacja przewodnika Michelin), Didžioji 18

Talerzyki, którymi wcale nie będziecie się chcieli dzielić. Kuchnia sezonowa, nowoczesna i pyszna, pełna mocnych smaków i inspiracji ze świata. Nam najbardziej smakowała kalarepa z rakami w sosie dan dan, pieczona dynia z morelami i kolendrą oraz najbardziej litewski tatar jaki można sobie wyobrazić, bo na ziemniaczanym ciastku z kefirem i ogórkami.

wilno bajgle_Beigelistai, Literatų 7
Beigelistai, Literatų 7 wilno

Beigelistai, Literatų 7

Klimatyczna kawiarnia obok domu naszego wieszcza, Adama Mickiewicza. Zjecie tu pyszne bajgle, które w Wilnie przeżywają wielki renesans. Hojnie okraszone kremowym serkiem i grubo krojonym łososiem wędzonym na zimno. Do tego pyszna kawa i można zaczynać dzień.

Michelin_ Wilno_restauracja_Nineteen18
Michelin_ Wilno_restauracja_Nineteen18
wilno michelin
wilno michelin

Nineteen18 (1 gwiazdka Michelin), Dominikonų 11

Jak smakuje tradycyjna kuchnia litewska w wydaniu skandynawskim? Świeżo, sezonowo, bo na bazie plonów z własnej farmy, i lokalnych produktów. Oszczędna duńska estetyka stanowi dobry kontrast dla sentymentalnych smaków serwowanych przez szefa kuchni. Uwaga, w deserze, w pysznych lodach, można znaleźć mrówki. To także cytat z dziecięcych wspomnień szefa kuchni. Są bardzo kwaśne!  

Restauracja Michelin Stikliai Wilno

Stikliai (rekomendacja przewodnika Michelin), Gaono Gatvė 7

Klasyczna kuchnia w najlepszym wydaniu. Nienaganny serwis poda Wam niezwykle przemyślane, dopracowane i przepyszne dania takie jak przystawka z okonia morskiego w pomidorach z kawiorem, tortelini z truflami czy fantazyjne crème brûlée z wątróbki z makiem, karmelem i migdałami.

Baleboste Wilno Bajgle
Baleboste Wilno Bajgle

Baleboste, Pylimo 58, wejście z boku Halės Turgavietė

Przygotowane na bieżąco jeszcze ciepłe bajgle z wieloma dodatkami do wyboru (m.in.: wędzonym pstrągiem, pastrami, tuńczykiem czy z warzywami), domowe zupy, śledź po żydowsku, forszmak czy chałka. Niezobowiązujący bar z domową atmosferą przybliży Wam bogate dziedzictwo kuchni żydowskiej tego miasta.

Bokšto SPA
Bokšto SPA
Bokšto SPA

Po więcej smaczków z Wilna zaglądajcie do Lithuania Travel, przewodnika Michelin oraz do Karoliny, która pysznie oprowadza po Wilnie w języku polskim.  

Korzystasz z moich rekomendacji? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło poznać Twoją opinię.

Szukasz przepisów i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.

Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest