Leniwe na śniadanie, leniwe na obiad, leniwe na deser! Zjedz je kiedy chcesz i zaszalej. Przez cały rok możesz jeść leniwe z maselkiem, cynamonem, karmelizowanym jałbkiem, orzechami, miodem, bułką tartą i innymi ulubionymi dodatkami. Ale taka okazja trafia się tylko raz do roku, w sezonie na jagody! Rozkoszuj się nim sięgając po ten prosty przepis. I to najlepiej w większym gronie, bo to także receptura na wspaniały wakacyjny bankiet. Zaproś znajomych na wielką leniwą ucztę. Będą zachwyceni!
Proste leniwe z jagodami, palonym masłem i bułeczką tartą
(4 porcje)
Jagody:
- 200 g jagód
- 1 łyżka cukru
Leniwe:
- 500 g tłustego twarogu
- szczypta soli
- 2 jajka „zerówki”
- 90 g mąki pszennej i trochę do obsypania blatu
Bułeczka tarta do i dla leniwych:
- 100 g masła
- szczypta cukru
- 4 czubate łyżki panko lub bułki tartej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Jagody mieszamy z łyżką cukru i delikatnie je ugniatamy, by nieco puściły sok. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 minut.
Twaróg dokładnie mieszamy ze szczyptą soli i całymi jajkami. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę, ponownie wszystko mieszamy i zagniatamy w kulę.
Blat lub stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy przygotowaną masę na leniwe i dzielimy ją na parę porcji. Z każdej formujemy dosyć płaski wałek i następnie za pomocą ostrego noża odkrawamy po skosie pojedyncze leniwe. Po przygotowaniu całości od razu zabieramy się za ich ugotowanie.
Zagotowujemy wodę i gotujemy w niej leniwe przez 4 minuty. Kiedy wypłyną, odcedzamy je z wody i układamy w naczyniu lekko przesmarowanym tłuszczem, żeby się ze sobą nie skleiły (np. olejem) lub od razu wykładamy na talerz. Podajemy je z masłem i zrumienioną na nim bułką tartą.
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej masło. Następnie dodajemy bułkę i szczyptę cukru. Smażyć do momentu, aż bułka zrobi się rumiana a masło zacznie ładnie orzechowo pachnieć. Uważamy, aby nie przypalić całości. Dorzucamy leniwe i potrząsając ostrożnie patelnią, lub za pomocą szpatułki, obtaczamy je w bułeczce i maśle.
Leniwe serwujemy z kleksem śmietany i uprzednio przygotowanymi jagodami.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!