Proste leniwe z jagodami, palonym masłem i bułeczką tartą

Leniwe na śniadanie, leniwe na obiad, leniwe na deser! Zjedz je kiedy chcesz i zaszalej. Przez cały rok możesz jeść leniwe z maselkiem, cynamonem, karmelizowanym jałbkiem, orzechami, miodem, bułką tartą i innymi ulubionymi dodatkami. Ale taka okazja trafia się tylko raz do roku, w sezonie na jagody! Rozkoszuj się nim sięgając po ten prosty przepis. I to najlepiej w większym gronie, bo to także receptura na wspaniały wakacyjny bankiet. Zaproś znajomych na wielką leniwą ucztę. Będą zachwyceni!

Proste leniwe z jagodami, palonym masłem i bułeczką tartą

(4 porcje)

leniwe z jagodami

Jagody:

  • 200 g jagód
  • 1 łyżka cukru

Leniwe:

  • 500 g tłustego twarogu
  • szczypta soli
  • 2 jajka „zerówki”
  • 90 g mąki pszennej i trochę do obsypania blatu

Bułeczka tarta do i dla leniwych:

  • 100 g masła
  • szczypta cukru
  • 4 czubate łyżki panko lub bułki tartej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Jagody mieszamy z łyżką cukru i delikatnie je ugniatamy, by nieco puściły sok. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 minut.

Twaróg dokładnie mieszamy ze szczyptą soli i całymi jajkami. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę, ponownie wszystko mieszamy i zagniatamy w kulę.

Blat lub stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy przygotowaną masę na leniwe i dzielimy ją na parę porcji. Z każdej formujemy dosyć płaski wałek i następnie za pomocą ostrego noża odkrawamy po skosie pojedyncze leniwe. Po przygotowaniu całości od razu zabieramy się za ich ugotowanie.

Zagotowujemy wodę i gotujemy w niej leniwe przez 4 minuty. Kiedy wypłyną, odcedzamy je z wody i układamy w naczyniu lekko przesmarowanym tłuszczem, żeby się ze sobą nie skleiły (np. olejem) lub od razu wykładamy na talerz. Podajemy je z masłem i zrumienioną na nim bułką tartą.

Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej masło. Następnie dodajemy bułkę i szczyptę cukru. Smażyć do momentu, aż bułka zrobi się rumiana a masło zacznie ładnie orzechowo pachnieć. Uważamy, aby nie przypalić całości. Dorzucamy leniwe i potrząsając ostrożnie patelnią, lub za pomocą szpatułki, obtaczamy je w bułeczce i maśle.

Leniwe serwujemy z kleksem śmietany i uprzednio przygotowanymi jagodami.

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe. 
Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest