Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Na raz: beza z kakao, kremem kawowym i malinami
Bezwstydnie wbijcie w jej środek widelec, bo jest cała dla was! Kto powiedział, że z bezy ma być od razu wielki tort i wielki bankiet? Zróbcie sobie bezę dla siebie, z przepisu, który zawsze...
Vegan Miso Ramen (v)
Pierwszy ramen w Tokio można było zjeść już ponad sto lat temu. Z początku ramen nazywany był chińskimi kluskami (shina noodles). Jego dzisiejsza nazwa "ramen" dalej odnosi się do samego makaronu a...
Dyniowe curry z karmelizowanymi nerkowcami (v)
Kremowe, rozgrzewające i w pełni roślinne curry. Nie wymaga użycia pasty curry, bo bazuje na paru przyprawach i dodatku mleczka kokosowego. Curry na skróty, ale nie w smaku. Tu poczujecie prawdziwe...
Klasyczne kimchi prosto z Korei
Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i...
Przepisy na kojące śniadaniowe kleiki congee
Najłatwiejsza do strawienia potrawa dla żołądka. Kleiki ryżowe są lekkostrawne i odżywcze, dlatego zaleca się je rekonwalescentom, na kłopoty z trawieniem i jako post.
Serowe gwiazdki
Serowe gwiazdki – świąteczna przekąska dla tych, którzy od słodyczy wolą ser na deser. Przepis ma jedynie 4 ingredienty: mąkę, masło, wędzoną paprykę i ser cheddar. Trzeba je tylko zagnieść na...
Shortbread: kruche, maślane szkockie ciasteczka
To jest przepis dla osób o maślanych sercach! Zresztą każdy, kto spróbuje tych ciasteczek, rozpłynie się z błogości. Są bardzo maślane, bardzo chrupiące, bardzo wciągające - chociaż dość niepozorny...
Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)
Na pierwszy rzut oka - bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i...
Pain perdu – pieczywo w wersji „po świętach”
Kiedy skończą się święta i wszystko nam już pierniczeje (nie tylko pierniczki), możemy sięgnąć po czerstwe pieczywo i uratować je przygotowując najprostsze na świecie pain perdu, czyli tosty...