Karmelizowane pomidorki z brzoskwiniami

Basia, a jak ty robisz te pyszne słodkie pomidorki do chlebka, które zawsze jemy u ciebie? To jest przepis na życzenie moich koleżanek. Zbyt jednak popularny, by trzymać go w sekrecie. Przyda się na bankiety, święta, plotki z dziewczynami, ale też i na śniadanie czy kolacje – nie tylko do chleba.

Karmelizowane pomidorki z brzoskwiniami

Karmelizowane pomidorki z brzoskwiniami

  • 250 g pomidorków cherry
  • mała gałązka rozmarynu
  • parę listków bazylii
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka wędzonej papryki

Pomidory wrzucamy do rondelka, dodajemy po kolei: rozmaryn, bazylię, ocet, miód, oliwę i wędzoną paprykę. Stawiamy na małym ogniu, mieszamy, czekamy z 5 minut aż pomidory zmiękną. Nie chcemy redukować powstałego pomidorowego sosiku, im go więcej tym lepiej. Zdejmujemy z ognia.

  • 2 brzoskwinie
  • sól i pieprz
  • 300 g kremowego serka (np.: skyr, gęsty jogurt, ricotta, bieluch)
  • pyszny chlebek do podania

Brzoskwinie kroimy w kawałki o zbliżonym rozmiarze do pomidorków. Mieszamy je z przygotowanymi wcześniej pomidorkami, doprawiamy solą i pieprzem. Ser po wyjęciu z opakowania lekko ubijamy, rozsmarowujemy na talerzu w taki sposób, by miał rancik trzymający sos. Na środek wykładamy przygotowane pomidory z brzoskwiniami i sosem. Podajemy z pieczywem. Uśmiechamy się i zjadamy.

Obejrzyj film z przepisem

Karmelizowane pomidorki do chleba
Karmelizowane pomidorki do chleba
Karmelizowane pomidorki do chleba
Karmelizowane pomidorki do chleba

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu! Będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to także instagram / facebookŻycie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest