Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola. Jeden z najbardziej charakterystycznych i jeden z najstarszych serów na świecie. Pierwsze wzmianki o nim sięgają 879 roku n.e. Jego nazwa w połączeniu z miejscem produkcji chroniona jest znakiem DOP (Denominazione di Origine Protetta, po polsku Chroniona Nazwa Pochodzenia).
Nęcąco kremowy, niezwykle aromatyczny i intensywny w smaku ser pochodzi z północnego regionu Włoch – Lombardii – a konkretnie z miejscowości Gorgonzola. Aromat tego skarbu światowego dziedzictwa kulinarnego wyczujecie już z daleka, nie da się go pomylić z żadnym innym serem z niebieską pleśnią. Młody ma powabną maślaną nutę, ale im dojrzalszy, tym więcej zyskuje zadziornego charakteru. Bardzo dojrzały ser Gorgonzola potrafi być wręcz pikantny i ostry w smaku.
Dzięki tak szerokiej gamie smaku i aromatu ma niezwykły potencjał kulinarny. Można go wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. W najprostszej formie, prosto z opakowania, wystarczy połączyć go z dojrzałą gruszką czy figami, a już stanie się wyrafinowaną przystawką. Pod wpływem temperatury staje się powabnym kremowym sosem.
Nic więc dziwnego, że ser Gorgonzola występuje w przepisach na makaron, pizzę, risotto czy jako nadzienie do różnych pierożków, nie tylko włoskich. Można go podawać nawet na deser, bo świetnie się sprawdzi jako baza serników, lekkich puszystych musów, a nawet dodatek do bezowych tortów.
Ja zdecydowałam się wykorzystać maksymalnie jego walory w połączeniu z kremową fasolą. Poniżej znajdziecie prosty przepis na ekspresową zapiekankę przykrytą kuszącą kołderką z Gorgonzoli. Ser się łatwo rozpuszcza, łączy z pozostałymi składnikami w kremowej konsystencji, a z wierzchu wciąż pozostaje przyjemnie chrupiącą skorupką.
Gorgonzola zapiekana z fasolą
4 porcje, użyłam brytfanki 25 x 20 cm
- pół dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 100 g szpinaku
- 40 ml (ok pół szklanki) białego wytrawnego wina
- 500 g ugotowanej fasoli
- garść pomidorków koktajlowych
- 180 g sera Gorgonzola
- szczypta tymianku (ewentualnie)
- parę grzanek do podania
Cebulę tniemy w cienkie piórka, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, solimy. Kiedy się zrumienią, dorzucamy szpinak. Dolewamy wina i dusimy przez chwilę do momentu, aż szpinak nieco zmięknie, a płyn nieco odparuje.
Zawartość patelni przekładamy do brytfanki, dorzucamy ugotowaną fasolę i garść pomidorków koktajlowych. Na wierzchu układamy kawałki sera Gorgonzola. Skórkę sera możecie pominąć, bo może dawać niepożądaną gorycz, więcej o tym przeczytacie tutaj.
Brytfannę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok pół godziny. Zapiekamy do momentu, aż ser się przyrumieni. Wierzch posypujemy suszonym lub świeżym tymiankiem.
Podajemy z grzankami. Uśmiechamy się i zjadamy.
Przepis powstał we współpracy z Italian Trade Agency
[współpraca reklamowa @itatradeagency @italyinpoland]
#gorgonzola #ConsorzioGorgonzolaDop #AgenziaICE #itatradeagency #italiantaste #italyinpoland #fasola #zapiekanka #zapiekankazserem #zapiekankazwarzywna